…  kot z drugimi okusnimi jedmi, ima tudi številne zdravstvene koristi: od tega, da zmanjšuje bolečino pri artritisu, pomaga zdraviti diabetes do tega, da razkužuje ustno votlino in dokazano ustavlja rast škodljivih bakterij in glivic.

Cimet pridobivajo iz drevesa, ki rastejo po vsej Aziji in predstavlja učinkovit način obogatenja različnih vrst jedi, brez, da bi zaužili tudi veliko kalorij –  celo žlica cimeta ima le 19 kalorij.

Njegovo eterično olje ima protimikrobno delovanje, samo pol žličke cimeta pa vsebuje blagodejne količine vitaminov C in K, kalcija, železa, mangana, vlaknin, močnih antioksidantov flavonov.

Okus: sladek in rahlo pekoč – daje občutek gretja in v mrzlih dneh resnično tudi greje.

Vonj: značilen sladek, omamno dišeč vonj, ki naj bi izboljšal mišljenje in spomin.

Idealen za: mehiške in grške jedi, mesne jedi, dodatek narezanemu sadju, kosmičem, pecivu, kavi. Nekaj cimeta posujte po jabolčni piti, rižoti, jogurtu, omaki s curryjem. Sladek cimet dodajte v jutranjo kavo in si kavo namesto sladkorja osladkajte na bolj zdrav način. Dobro se ujame tudi z medom, zato ga lahko uživate tudi na kruhu.

Ali cimet uživate in kje ga najpogosteje uporabite?

Vir fotografij: greatist.com

1 komentar

  1. Obožujem cimet! Če je cimet ena od sestavin, mi bo najbrž jed ali sladica 100% všeč. Je pa za KS0 odsvetovan, šmrc. Ampak ga itak ne jem enkrat na teden, tako da mislim, da si ga bom vsake toliko pa kar privoščila. 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj