Po treh mesecih, odkar je valižanska princesa preprosto izginila, se je pojavilo že nešteto ugibanj, kaj se je zgodilo z njo. Kraljeva družina vztraja pri trditvah, da je bila na zahtevi operaciji in sedaj že mesece okreva – a njihova dejanja ne vzbujajo ravno zaupanja, saj objavljajo ponarejene fotografije, sedaj pa, kot vse kaže, še globoki ponaredek (deepfake), v katerem naj bi svet nagovorila sama Kate Middleton.

 

Takoj po objavi videa so se namreč oglasili poznavalci umetne inteligence in dejali, da je video globoki ponaredek. Kate Middleton mamreč v videu z obvestilom o raku nosi isti pulover kot v videu, ki ga je posnela za kampanjo za ozaveščanje o duševnem zdravju leta 2016.

Kako vedeti, da gre za globoki ponaredek?

Pri globokih ponaredkih umetne inteligence gre za to, da morajo biti izpolnjeni določeni dejavniki – in v Kateinem videu vse nakazuje na to, da gre za ‘deepfake’.

1. Globoki ponaredki potrebujejo vir, ki je zelo podoben ozračju, v katerem poskuša izdelati osebo

V tem primeru primerjajte videoposnetek iz leta 2016 z videoposnetkom z napovedjo raka: v obeh videoposnetkih je na prostem, v zelo podobnih ujemajočih se barvnih zaporedjih v naravi, Kate pa ima tudi popolnoma enako majico.

2. Umetna inteligenca ne deluje dobro, če so v kadru drugi ali če je preveč gibanja

Primer: kraljeva družina je bila nedavno zalotena pri objavi fotografije AI, na kateri je Kate s svojimi otroki. Opazna je bila le zato, ker je bilo v kadru veliko ljudi. Poleg tega bodo nepopolnosti vidne, če je oseba preblizu. Zato je pri globokih ponaredkih bolje, če so bolj oddaljeni.

Primer: v videoposnetku z napovedjo raka je ob nagibu glave ali nenadnem gibu vidna popačena leva nosnica.

Poznavalci umetne inteligence pravijo, da je zelo verjetno, da je videoposnetek Kate Middleton z napovedjo raka globoki ponaredek umetne inteligence.

In če je bil to deepfake, se lahko ponovno vprašamo: kaj se je potem v resnici zgodilo Kate Middleton? Kam je izginila?

PREBERITE TUDI: Javila se je Kate Middleton in razkrila, da ima raka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj