Ste tudi vi med tistimi, ki se večkrat letno, obvezno pa po vsakem novem letu, odločijo, da bodo shujšali, se nekaj tednov držijo novega prehranjevalnega in telovadnega režima, nato pa obupajo in odnehajo? Zelo verjetno je, da ste si zadali nerealne in prestroge cilje.

Kar neankrat je treba namreč misliti in paziti na milijon stvari, na katere vam prej ni bilo treba; kaj boste jedli; da boste nakupili vse potrebno; da se boste vsaj 5-krat tedensko po pol ure gibali; da boste dovolj spali itd., itd. Poleg tega želimo rezultate takoj. Kakšne pol leta?!
Če vse to dodamo k vsakodnevnim obveznostim in počasnim rezultatom, nič čudnega, da motivacija hitro pade.

Večje kot so spremembe in bolj drastična kot je dieta, težje zdržimo


Bolj strog režim si bomo zadali, manj je možnosti za vztrajanje in uspeh.

Bodimo realni: zredimo se ne preko noči, torej je jasno, da tudi shujšati ne moremo. Resno hujšanje je lahko stresno – in toliko bolj bo stresno, kolikor bolj strog režim si boste zadali. Kar pomeni, da je manj verjetnosti, da boste zdržali. In ko nam zaradi nerealnih ciljev spodleti, skočimo na vagon 'vse ali nič' in se vrnemo na stara pota.

Zato je, če želite zares doseči cilj, nujno potrebno, da si zadate realne cilje – tako časovno kot tudi količinsko. Realen cilj je shujšati nekje do 3 kg na mesec – če govorimo o maščobi, seveda. Nekaj teže gre tudi na račun izgube vode, vendar predvidevamo, da vam je do izgube odvečne maščobe in obsega, ne le manjše številke na tehtnici.

Kaj narediti?

Namesto da si zadate strogo dieto, v kateri ne bo niti ene od vaših najljubših jedi, predvsem poskrbite, da bo večina obrokov zdravih, torej bodo temeljili na sveži zelenjavi in sadju. Če si boste ob tovrstni prehrani privoščili kako od svojih najljubših jedi nekje dvakrat tedensko, ne boste zato nič počasneje hujšali. Pazite le, da se ne prenajeste – obrok naj bo majhen.


Popolnoma nič narobe ni, če si sem ter tja privoščite kak kos pizze ali druge najljubše hrane.

Dolgoročno se večini najbolje obnesejo majhne in postopne spremembe. Torej se spoprijateljite z rekom 'počasi se daleč pride'. Ja, res je, cilj boste dosegli počasneje in kasneje – vendar, a ni to bolje, kot da ponovno obupate in ga sploh ne?

Poleg tega se zavedajte, da vam začasna dieta ne bo pomagala – takoj, ko se boste vrnili na stari način prehranjevanja, se bodo vrnile tudi neželene in nezdrave maščobne obloge. Zavedajte se, da je rešitev izključno v trajni spremembi življenjskega sloga, ki vključuje zdravo prehrano in redno gibanje.

Kako začeti?

Izberite nove navade, ki se vam zdijo najbolj prijetne in najmanj težke in jih vključite v svoj vsak dan. Torej namesto čokolade za malico izberite sadje ali suho sadje in nepražene oreščke, čokolado – pa ne cele, seveda! – pa si privoščite le še enkrat do dvakrat tedensko.


Sadje namesto sladkarij je izvrstna izbira, saj poteši hrepenenje po sladkem.

Sadje namreč prav tako vsebuje sladkor, oreščki pa dajo občutek sitosti zaradi maščob, ki jih vsebujejo, tako, da je to izvrstna izbira namesto sladkarij, saj bo potešena vaša potreba po sladkem. In vsakič, ko boste namesto čokolade za malico zaužili jabolko in pest oreščkov, boste ponosni nase, kar vam bo dalo motivacijo za naprej in za postopno uvajanje novih sprememb.

Zavedajte se tudi, da ko nekaj časa vztrajate pri novi navadi, kmalu postane stara navada in vam sploh ne bo več težko se je držati – namesto tega bo prišel čas za nove in nov napredek.

Tako boste postopoma dodajali nove in nove zdrave navade, hkrati boste videli rezultate na tehtnici, svojem obsegu in videzu in vse to vam bo dalo motivacijo, da boste vztrajali do konca in končno tudi dosegli cilj.

 

Verjemite vase, vztrajajte in uspelo vam bo!

 

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj