… ne vemo točno, kaj je narobe z njimi in zakaj se jih moramo izogibati. Že sama visoka vsebnost sladkorja v njih, bi nas morala odvrniti od pitja. V ZDA je AHA (American Heart Association) celo predlagal, da ljudje ne bi spili več kot 450 kalorij gaziranih pijač na teden, vendar se le redki tega predloga držijo. Poglejmo, kako prepogosto pitje sladkih gaziranih pijač škodi našemu telesu.

1. Vaši zobje so na udaru

Pitje gaziranih pijač škoduje vašim zobem in to ne samo zaradi visoke vsebnosti sladkorja v pijači. Ena izmed študij izvedenih v letu 2009 je pokazala, da zobem škodijo tudi kisline, ki jih najdemo v brezalkoholnih pijačah, te prispevajo k nastanku kariesa in propadu zobne sklenine.

2. Postanete odvisni

Če na dan spijete več kot pol litra sladke gazirane pijače, ste na dobri poti, da postanete odvisnik od sladkorja. Tako velik vnos sladkorja v vaše telo ima namreč ogromen vpliv na vaše možgane, ki si bodo želeli še.

3. Pridobili boste na telesni teži

Čeprav je skoraj neverjetno, pol litra Coca-cole ali katere druge podobne pijače vsebuje toliko sladkorja, da boste z lahkoto pridobili telesno težo, pa sploh vedeli ne boste od kod.

4. Želodčne težave

Kisline in sladkor v gaziranih pijačah povzročajo želodčne težave in pekočo zgago. Čeprav se vam morda zdi, da vam na začetku pomagajo.

5. Sladkorna bolezen

Raziskave so pokazale, da dnevno pitje sladkih gaziranih pijač zvišuje možnost za razvoj diabetesa tipa 2 za kar 26 %.

PREBERITE TUDI: Pijače, ki redijo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj