Ikigai je starodavna japonska filozofija za življenje, ki vam bo morda pomagala, da boste lažje našli razloge za življenje in ga bolj cenili. Bistvo je v tem, da se neha stremeti k vedno višjim in boljšim ciljem, temveč da najdemo zadovoljstvo tudi v stvareh, ki jih imamo.

Zadnje filozofije in motivacije za življenje, ki se ga je naše človeštvo lotilo, je imelo smisel predvsem v tem, da je potrebno imeti najboljše življenje, ki si ga lahko zamislimo, in da to lahko dosežemo lažje, kot mislimo. Ikigai pa je veliko bolj umirjeno mišljenje. Dovoljuje nam da smo, to kar smo. Ni potrebno, da vsakodnevno merimo moči z drugimi ljudmi; v službi, na družbenih omrežjih ali v našem socialnem življenju. Ni potrebno, da se delimo na zmagovalce in poražence. Predolgo je bila zahodna opredelitev uspeha omejena na velike končne cilje. seveda pa vse to ne pomeni, da bi morali kar obstati.

PREBERITE TUDI: To so 3 preprosti koraki do sreče

Ikigai v prevodu pomenu 'razlog življenja'. Iki pomeni 'živeti', gai pa 'razlog'. Ikigai je torej vse, kar nam prinaša veselje. Prva jutranja skodelica kave, sprehod s psom, objem dragega, nasmeh neznanca, sončni žarek ali varna pot v službo. Ker linije med delom in igro postajajo vse bolj nejasne, je lepo vedeti, da je Ikigai mesto, kjer se srečujejo tvoje delo in strasti. Kaj je torej tisto, zaradi česar zjutraj vstanete iz postelje? Kaj vas v resnici motivira?

Raziščite svoje življenje in ugotovite kaj je tisto, kar vas veseli. Kratek sprehod, dolg tek, spogledovanje, dobro delo, druženje s prijatelji ali uživanje v naravi? Ustavi se. Zaužij ta trenutek. Ni ti potrebno vzeti telefona, slikati in trenutek nemudoma objaviti na internetu. Ne, ta trenutek je le tvoj, je le zate, zato ga užij s polnim dihom. Pojej ta slasten obrok, pobožaj svojega psa in pusti vetru, da si razmrši lase.

10 pravil Ikigai-ja

1. Ostani aktiven.

2. Za seboj pusti hitenje in raje deluj mirno in počasneje.

3. Jej le toliko, da se boš počutil 80 % sitega.

4. Obkroži se z dobrimi ljudmi.

5. Ostani fit in zato se trudi dnevno.

6. Nasmehni se drugim ljudem in jih nauči česa novega.

7. Najdi povezavo z naravo.

8. Bodi hvaležen za vse, kar ti polepša dan.

9. Živi ta trenutek.

10. Najdi svoj Ikigai in mu sledi.

Vemo, da je v načinu življenja, ki mu danes sledimo, težko upočasniti tempo, vendar si morate to včasih enostavno dovoliti. Opravki in delo vas bodo počakali, na koncu pa bodo vseeno narejeni, saj ne dvomimo, da zmorete vse. Življenje pa vas ne bo počakalo, zato zaužijte vsak moment, ki ga lahko. Najdite svoj hobi in svojo strast in lažje boste sledili sebi tudi na vseh drugih področjih življenja, saj vas bo vodilo zadovoljstvo, ki vam ga daje vaš Ikigai – vaša mala sreča. Raziskujte in našli jo boste!

PREBERITE TUDI: Naučimo se biti srečni!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj