Vsak si želi kar najdlje časa ohraniti mladosten in svež videz ter vitalnost in – če se le da – brez dermatoloških in kirurških posegov. In najbolj pomembna stvar, ki vpliva na to, kako hitro se nam uničuje kolagen, je – poleg pretiravanja s sončenjem, seveda – uživanje škodljive hrane.

Zatorej če želite zaščititi svoj kolagen, ki ohranja vašo kožo čvrsto in napeto, sklepe in kosti pa zdrave in močne, se izogibajte hrani, ki ga pospešeno uničuje. Katera je to?

1. Sladkor

Kako zelo nezdrav je sladkor za celotno telo – možgane, duševno zdravje, srce in ožilje, metabolno zdravje in vse ostalo – že vemo. To pa še ni vse – sladkor drastično pospešuje staranje zaradi procesa, imenovanega glikacija, o katerem si lahko več preberete tukaj. Zatorej če želite kar se da dolgo ostati mladostni in vitalni, ga v največji možni meri izločite iz prehrane.

Pri tem bodite previdni, saj se nahaja skorajda povsod. Začnite preverjati sestavo živil in šokirani boste, v kaj vse dajejo sladkor. Idealno je, da ne kupujete vnaprej pripravljene hrane, temveč hrano pripravljate sami, temelji pa naj na ekološki zelenjavi in zdravih maščobah (ketonska, mediteranska prehrana)

2. Enostavni ogljikovi hidrati

Slani prigrizki, piškoti, žitarice, testenine, kruh in vse, kar vsebuje sladkor in/ali moko, je strup za vaše zdrave in videz. Snovi, ki jih vsebujejo, uničujejo molekule kolagena, s čimer poslabšujejo vaše tkivo – torej količino in kakovost kolagena. Zato izbirajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom.

3. Ocvrta hrana

Vsa ocvrta hrana sproža vnetne procese v telesu, kar uničuje kolagen in ustvarja idealne pogoje za pospešeno staranje in nastanek bolezni. Dlje časa prisotni vnetni procesi v telesu namreč vodijo v kronične in avtoimunske bolezni. Maščobe, ki se tekom cvrtja pregrejejo, postanejo trans ali večkrat nasičene maščobe, ki so izjemno škodljive.

4. Gazirane sladkane pijače in ostale sladkani napitki

Sladkor je uničevalec kolagena številka ena. Povzroči nenaden poskok inzulina, ta pa vnetne procese v telesu. Ustvarja glikotoksine in proces glikacije v telesu, kar sproža visoko stopnjo prostih radikalov in vnetnih procesov. Nadomestite ga s stevio ali vsaj eritritolom.

Poleg tega sladkane pijače vsebujejo tudi umetna barvila, arome in razne konzervanse, zato se jim je priporočljivo ogniti v velikem loku. Namesto njih pijte pomlajujoče beli, zeleni in mate čaj.

5. Procesirani (predelani) mesni izdelki

Medtem, ko občasno zaužitje mesa ekološke proste reje nikakor ni škodljivo in praviloma telesu celo koristi, pa predelano meso, sploh konvencionalne reje, polno nitritov in ostalih kemikalij, vodi v vnetne procese v telesu, ki uničujejo zdravje in pospešujejo staranje. Sem torej sodijo salame, klobase, paštete, hrenovke … vse, kar ni svež kos mesa ekološke proste reje.

Zaključek

​​​​​​​

Hrana je lahko strup ali pa zdravilo – izbira je vaša. Zavedanje, kaj je zdravo za nas in kaj nam škoduje, je izjemno pomembno, saj se lahko odločamo sebi v korist, in zdrava prehrana ni zdrava le za naše splošno fizično in duševno zdravje, temveč tudi naš videz.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj