… kruha. Na ZPS so tokrat pod drobnogled vzeli 6 vzorcev 'klasičnega' toasta iz bele moke in 7 vzorcev iz polnozrnate moke. Zmagovalca med belimi in polnozrnatimi toasti sta tokrat najdražja vzorca na testu, kar je pri prehranskih testih prej izjema kot pravilo.

Ponudba je pestra, cene raznolike. Pričakovano prevladujejo toasti iz bele pšenične moke, tako imenovani 'klasični' toast, dobra pa je tudi ponudba toastov iz polnozrnate moke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin. Dobra je tudi ponudba t. i. ameriškega toasta, ki je nekoliko večji. Tisti, ki imajo radi okus po maslu, lahko izbirajo med toasti, pri katerih je rastlinska maščoba v celoti ali pa delno zamenjana z maslom. Našli so tudi toaste, ki vsebujejo svinjsko maščobo. In seveda ne manjkajo toasti, pri katerih so vidna cela ali le delno zmleta semena (npr. sončnično in laneno seme). Res pa je, da zaradi vsebnosti semen običajno vsebujejo kakšen gram maščobe več.

Med toastom in kruhom so razlike

Glede na to, da nekateri uživajo toast namesto kruha, na ZPS poudarjajo, da toast ni kruh in da med je njima kar nekaj razlik. Običajno ima toast večjo energijsko vrednost kot kruh, predvsem zaradi večje vsebnosti maščobe in sladkorja. Kot sporočajo iz ZPS iz označb toastov lahko ocenimo, da beli toast v povprečju vsebuje skoraj 3 grame maščobe v 100 gramih izdelka, toast iz polnozrnate moke pa 5 gramov. Beli kruh vsebuje okoli 2 grama maščobe v 100 gramih izdelka, temnejši in polnozrnati kruh pa še kakšen gram več. Če so kruhu ali toastu dodana semena, je vsebnost maščobe še nekoliko večja. Toastu pa je dodan tudi sladkor. Hranilne vrednosti toastov si lahko ogledate na www.veskajjes.

Razlike v vsebnost soli in prehranskih vlaknin

V okviru testa so na ZPS ugotovili, da je količina soli v toastih različna, in sicer je v polnozrnatem toastu od 1,1 do 1,6 grama soli v 100 gramih izdelka, v belem toastu pa od 1,3 do 1,5 grama soli, kar toast uvršča med živila, ki niso ravno revna s soljo.

Pri toastih iz polnozrnate moke pa so preverili tudi delež prehranskih vlaknin, vzorci so jih vsebovali od 5,5 do 8,6 grama v 100 gramih toasta. A na ZPS poudarjajo, da naj potrošnike pri kupovanju toasta iz polnozrnate moke ne zavede njegova barva, saj ne drži vedno, da vsebuje toast več prehranskih vlaknin, če je bolj rjav. Temnejša barva toasta je lahko tudi posledica dodanega sladu, na primer ječmenovega ali rženega, ki poleg barve izboljšujeta tudi aromo.

Meja glede vsebnosti plesni in kvasovk ni bila presežena pri nobenem vzorcu

Na ZPS so v zadnjih nekaj letih o potrošnikov dobili kar nekaj pritožb zaradi plesni in kvasovk, ki so se 'razrastle' na toastu, še preden je potekel rok uporabnosti, ali pa so takšen toast prinesli že iz trgovine. A na testu so bili rezultati dobri, saj vsebnost plesni in kvasovk pri nobenem vzorcu ni bila nad mejo, ki je navedena v smernicah.

Rezultate testa najdete na www.zps.si in v reviji ZPStest, maj 2016

Izdelki na testu (po abecedi):

 • Toast iz bele pšenične moke
 • E. c. o.+, Pain de Mie, rezani kruh za toast
 • Mercator, toast klasik, pšenični beli kruh – rezani
 • Ölz, sendvič toast, pšenični toast
 • Spar, toast – pšenični beli kruh
 • Tuš, toast, pšenični beli kruh – rezani
 • Žito, special toast, pšenični beli kruh – rezani
 • Toast iz polnozrnate moke
 • Korngold, pšenični kruh toast*
 • Marque Repere, EPId’OR, polnozrnati toast
 • Mulino Bianco, Barilla, dva v enem, rezani kruh in toast hkrati! Polnozrnati pšenični kruh.
 • Ölz, Mehrkorn Toast, večzrnati toast, pšenični večzrnati kruh
 • Rivercote, Sliced Wholemeal Bread, polnozrnati toast – pšenični polnozrnati kruh v rezinah
 • Tre mulini, Pan bauletto integrale, narezani kruh iz polnozrnate pšenične moke in iz pšenične moke z rastlinskim oljem 3 % in dekstrozo
 • Žito, polnozrnati toast, pšenični polnozrnati kruh-rezani

*Po informacijah, ki smo jih prejeli od trgovca, preizkušenega toasta nimajo več v ponudbi, ker so zamenjali dobavitelja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj