Na MIPORju so v aktualnem primerjalnem ocenjevanju pod drobnogled vzeli 16 piščančjih medaljonov. Skupno je 14 izdelkov dobilo oceno dobro, eden povprečno ter eden pomanjkljivo.

Za kilogram so odšteli med 3,98 in 12,48 evra. Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa, a v povprečju so vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa (oziroma od 41 do 72 odstotkov). Pri večini je poreklo mesa uganka oziroma je zapisano le v tujem jeziku.
Rezultati so v celoti prosto dostopni na www.potrosnikovZOOM.si.

Kako kakovostni so piščančji medaljoni v slovenskih trgovinah?

Koliko je mesa v piščančjih medaljonih?

Panade tudi za več kot tretjino celotnega izdelka. Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada (to je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin). Ta predstavlja dobro tretjino celotnega izdelka.  Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo so MIPORjevi ocenjevalci našli na embalaži zgolj petih izdelkov. Ti  ob tem poudarjajo, da so v panadi, ki jo naredimo doma, zgolj tri do štiri sestavine, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa so opazili številne dodatke kot so kvas, sladkor, dekstroza, glukozni sirup …

Polni maščob in soli

Velik delež piščančjih medaljonov predstavljajo maščobe. Vsebnost maščob se je v preverjenih piščančjih medaljonih gibala med 0,9 in 15 gramov na 100 gramov izdelka. Veliko pa je tudi soli. Medaljoni na MIPORjevem ocenjevanju imajo med 0,9 in 1,5 grama (Eco +) soli na 100 gramov izdelka. Pri vsebnosti soli tako vsem izdelkom zasveti oranžna luč na prehranskem semaforju, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali zmerno.

Nasveti:

  1. Preverite delež mesa. Pozorni bodite tudi  na vsebnost soli, maščob in nasičenih maščob. Pri izbiri vam lahko pomaga brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš. Kako? S skeniranjem črtne kode izdelkov jih lahko preprosto primerjate med seboj. Primerjava prehranskih profilov izdelkov je s prehranskim semaforjem hitra, preprosta in razumljiva.
  2. Pri pregledu označb preberite tudi sestavine in raje izberite tiste brez aditivov. Pozorni bodite tudi na ostale morebitne dodatke (glukozni sirup, dekstroza …).
  3. Medaljone si lahko pripravite tudi doma. Piščančje meso razrežite na manjše kose, zmerno posolite in jih povaljajte v panadi iz moke, jajc in drobtin.

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj