Doma običajno ne moremo izbirati med večjim številom likalnikov, se pa to zgodi v trgovini, ko se znajdemo pred nalogo, da moramo izbrati in kupiti nov likalnik. Dolge police s pisanimi modeli in različnimi cenami omogočajo veliko svobodo izbire, hkrati pa povečajo tudi možnost, da bomo kupili napačno oziroma manj primerno napravo. Kakšen bi moral biti torej učinkovit likalnik?
 

Za 'kampanjce' parna postaja, za ostale kakovosten parni likalnik 

Z likanjem zgladimo in osvežimo tekstilna vlakna. A previsoka temperatura lahko občutljive materiale poškoduje, prenizka pa ne učinkuje dovolj, zato so učinkovitejši parni likalniki, saj vroča para prodre globlje v vlakna in že pri nižji temperaturi izboljša učinkovitost likanja. Na ZPS svetujejo, da se pri izbiri likalnika obvezno odločite za parni model. "Na policah bomo našli dve različici, parne likalnike in parne postaje. Prvi so že na prvi pogled cenejši in priročnejši, parne postaje pa so dražje, težje in bolj nerodne za uporabo. Vendar imata obe različici imata svoje prednosti in slabosti, izbira prave pa je odvisna od naših navad, potreb in načina dela," je predstavil izbiro likalnikov Črt Breskvar, strokovni sodelavec iz ZPS in dodal: "Če poenostavimo: s parno postajo bomo perilo zlikali hitreje in z manj napora, a aparat je dražji, priprava in pospravljanje sta dolgotrajnejša, v omari in v prostoru pa tudi zasede več prostora. Če likamo "kampanjsko", torej celotno tedensko zalogo naenkrat, je parna postaja najboljša izbira, za sprotno likanje pa bo primernejši kakovosten parni likalnik."
 
Ker so parni likalniki še vedno pogostejša izbira, so na ZPS zbrali nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri nakupu kakovostnega parnega likalnika. 
 

Nasvet ZPS – Kaj je dobro vedeti pred nakupom parnega likalnika? 

 
  1. Para – čim večji je pretok pare, boljši je učinek. Količina pare je pri parnih likalnikih odvisna tudi od temperature likanja. To pomeni, da pri likanju občutljivih tkanin pare ni. Teoretično je podatek o pretoku pare naveden na embalaži, žal pa naši preizkusi kažejo, da lahko resnična količina pretoka precej odstopa od navedene. Preverite podatke v primerjalniku ZPS.
  2. Likalna ploskev – tanek in ostro zašiljen nos likalne ploskve omogoča likanje pod gumbi in ob robovih.
  3. Ročaj – naj bo mehak in gladek, ne preveč širok in brez izboklin. Plastični stiki in ostri prelomi ne smejo ovirati dobrega oprijema ročaja.
  4. Filter kalcija – zelo koristen dodatek, če iz domače pipe teče trda voda. Nanj se veže kalcij, ki ga laže odstranimo. Pri modelih brez filtra se odprtine za izpust pare mašijo, že med delom pa likalnik na perilo izpušča bele drobce.
  5. Električni kabel – čim daljši je, tem bolje. Preverite povezavo med kablom in likalnikom. Boljše so izvedbe s kroglastim zglobom, ki ima večjo gibljivost, kot ojačene trde povezave pod različnimi koti. Pomembno je tudi enostavno shranjevanje kabla, navijanje okoli telesa likalnika in s priročno zaponko.
  6. Rezervoar za vodo – koristna je enostavna in velika odprtina za polnjenje; rezervoar naj bo prosojen, da bomo lahko odčitali raven vode.
  7. Samodejno nastavljanje temperature – preizkusi kažejo, da je rešitev učinkovita, predvsem pa likanje različnega perila ne zahteva predhodnega razvrščanja.
  8. Samodejni izklop – likalnik, ki ga odložimo na peto, se izklopi po 10 do 15 minutah, če ga pustimo položenega na likalni ploskvi, pa že po 10 sekundah. Doplačilo za varnostno funkcijo je zelo priporočljivo, saj so lahko posledice, če pozabimo na vključen likalnik, katastrofalne. 
Rezultati so objavljeni v reviji ZPStest, 3/2017, in v primerjalniku na spletni strani ZPS.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj