Ali ste vedeli, da je med zelo dobro ocenjenimi prostostoječimi kombiniranimi hladilniki (zamrzovalnik spodaj) lahko razlika v ceni tudi 900 evrov?

Pred nakupom je zato dobro preveriti, kaj je tisto, kar res potrebujete pri hladilniku, da ne boste preplačali nekaj, česar sploh ne potrebujete. Zmagovalec na testu kombiniranih hladilnikov, ki so ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, prejel je oceno zelo dobro, stane nekaj manj kot 700 evrov. Takoj za njim je hladilnik za 1600 evrov.

Kombinacija z zgornjim hladilnim delom in spodnjim zamrzovalnikom je z razlogom prevladujoča različica v evropskih gospodinjstvih. Zgornji hladilni del s policami je lažje dostopen, predali v zamrzovalnem delu pa omogočajo boljše izkoriščanje prostornine. Če potrebujete več prostornine, so na voljo večvratni modeli, nekaj so jih preizkusili tudi na tokratnem primerjalnem testu ZPS.

Zopet se je pokazalo, da za kakovosten aparat ni treba odšteti preveč denarja. Večina prostostoječih hladilnikov, ki so jih testirali, ima sistem »No Frost« za preprečevanje nastajanja ledu vsaj v zamrzovalnem delu in nekateri ponujajo cono z znižano temperaturo za shranjevanje sveže zelenjave in mesa. Se pa razlikujejo po varčnosti in ceni.

Poglejte tudi znamke azijskih proizvajalcev

Pri iskanju novega hladilnika se ni treba omejevati le na tradicionalne evropske znamke, kot so Bosch, Liebherr ali Gorenje. Azijski proizvajalci LG, Hisense in Samsung so se že prilagodili željam evropskega trga in ponujajo vse več modelov, ki ustrezajo vašim potrebam. Pri tem so uspešni, kar kažejo tudi rezultati testa.

# Testirali so tudi vgradne in večvratne kombinirane hladilnike. Zaradi trenutnih razmer so se na Zvezi potrošnikov Slovenije odločili, da bodo rezultati neodvisnega primerjalnega testa za vse kombinirane hladilnike prosto dostopni do konca avgusta.

Ko se odločate za nakup novega hladilnika

  • Izbira hladilnika ni odvisna le od skupne ocene na testu in denarja, ampak tudi od prostora, ki je na voljo, in od vašega načina življenja.
  • Ljubiteljem sveže zelenjave priporočajo modele z ničelno cono, kjer se sveža živila ohranijo opazno dlje.
  • Funkcija »No Frost« je danes obvezna v zamrzovalnem delu, čeprav nekoliko poveča porabo energije. Ledene obloge zmanjšajo učinkovitost zamrzovanja in zato ne spadajo v sodobno kuhinjo.
  • Večvratni hladilniki so namenjeni predvsem velikim družinam. Če ne potrebujete toliko prostornine, bo račun za energijo po nepotrebnem večji.
  • Pri nakupu prostostoječih aparatov ne spreglejte njihovih dimenzij. Širina in globina skoraj vedno presegata 60 centimetrov, kar je standardna dimenzija kuhinjskih modulov, zato je postavljanje v kuhinjski niz lahko zahtevno.
  • Upoštevati morate predpisane odmike od preostalih elementov ali sten, saj le tako zagotovite, da se aparat lahko zrači oziroma hladi. Neupoštevanje odmikov bo močno povečalo porabo energije in poslabšalo učinkovitost hlajenja, v najslabšem primeru lahko povzroči celo okvaro aparata.
  • Pri pregledu trga ne pozabite tudi na testirane modele, ki so jih na ZPS preizkusili (in rezultate v reviji ZPStest objavili) lani. Vse testirane aparate, ki so še dobavljivi, lahko najdete in primerjate na spletni strani www.zps.si.
  • Ceno izbranega modela se splača preveriti med več ponudniki – razlike so včasih prav presenetljive.

PREBERITE TUDI: Kaj je dobro vedeti pri nakupu in uporabi pralnega stroja?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj