Visoko vredne beljakovine in omega-3, a tudi veliko soli

Na MIPORju so pod drobnogled vzeli 13 dimljenih lososov (narezanih na rezine) trgovskih in blagovnih znamk, med katerimi sta tudi dva ekološka. Za izdelke so odšteli od 24,50 do 81,50 evra, ocenjevali pa so prehranski profil, trajnostni vidik, vsebnost aditivov in označbo. Trije izdelki so prejeli skupno oceno dobro, 9 povprečno in dva pomanjkljivo. Na vrhu tabele sta oba ekološka izdelka, za katera so odšteli nekaj manj kot 30 evrov, na dnu pa je prav najdražji izdelek – ta je pri večini ocenjevalnih parametrov prejel oceno pomanjkljivo. Razveseljuje pa dejstvo, da sta aditive vsebovala le dva izdelka, in sicer natrijev laktat (E 345) kot sredstvo za uravnavanje kislosti.

Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega-3, zato lahko predstavlja zanimivo popestritev prehrane, a na MIPORju opozarjajo, naj potrošniki pred nakupom preverijo vsebnost soli in izberejo tiste, ki imajo manj kot 3 g soli v 100 gramih. Primerjalno ocenjevanje je potekalo pred razglasitivjo pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Večina izdelkov vsebuje atlantskega lososa, gojenega na Norveškem, dva izdelka sta iz divjega lososa, ulovljenega v Tihem oceanu. Vzorce so kupili v večjih trgovinah v Ljubljani: Eurospin, E.Leclerc, Hofer, Lidl, Mercator in Spar.

Od sveže ribe do dimljenega lososa

S postopkom dimljenja lososa konzervirajo, s čimer preprečijo mikrobiološki kvar in oksidacijo maščob, dim pa daje ribi tudi poseben vonj in okus. Pred dimljenjem fileje lososa solijo, bodisi ročno po starem postopku ali s sodobnimi tehnologijami tekočega soljenja s stroji za vbrizgavanje. Po soljenju ga obdelajo s postopkom hladnega dimljenja, kar je na nekaterih izdelkih označeno kot `cold smoked´. Hladno dimljenje poteka pri temperaturah od 20 do 30 °C, najpogosteje z dimom bukovega lesa. Gostota dima in čas dimljenja sta odvisna od recepture posameznega proizvajalca.

(Pre)več soli, a visoko vredne beljakovine in omega 3

Pri prehranskem profilu so ocenjevali vsebnost beljakovin, maščobe in nasičenih maščobnih kislin ter soli. “Za skupno oceno prehranskega profila je šest ocenjevanih izdelkov prejelo oceno pomanjkljivo, predvsem na račun velike vsebnosti soli (več kot 3 g/100 g),” je predstavila oceno prehranskega profila Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja in dodala: “Če je količina soli odvisna od recepture proizvajalca, je količina maščobe v dimljenem lososu odvisna od vrste ribe, sezone ulova in od tega, kateri del ribe so uporabili v izdelku. Vsebnosti v pregledanih izdelkih se gibljejo od 1,4 do 14 gramov maščobe v 100 gramih izdelka.” Gojeni lososi v povprečju vsebujejo skoraj 5-krat toliko maščobe kot divji.

A kot poudarjajo na MIPORju je bolj kot skupna vsebnost maščob pri lososih pomembna maščobnokislinska sestava. Pri gojenih zaradi večje vsebnosti maščobe lahko pričakujemo tudi več nenasičenih maščobnih kislin omega 3, ki jih moramo zaužiti s hrano, saj jih človeško telo ne more sintetizirati samo. “Na dan naj bi jih zaužili od 1 do 1,4 grama. A koliko teh maščob je v izdelku prepogosto ostaja za kupca uganka, saj je bila vsebnost maščobnih kislin omega 3 navedena le na treh izdelkih gojenih lososov,” je izpostavila Nika Kremić.

Dodala je: “Maščobnokislinska sestava se pri ribi lahko spreminja in je odvisna od številnih dejavnikov, zato ima lahko naslednji ulov drugačno sestavo. Gojeni losos običajno vsebuje več maščobnih kislin omega 3, a je razmerje med omega 3 in omega 6 manj ugodno kot pri divjem lososu.”

Ocenjevani dimljeni lososi vsebujejo tudi od 0,4 do 2,9 grama nasičene maščobe v 100 gramih in so zelo dober vir biološko visoko vrednih beljakovin. Pregledani izdelki gojenega lososa jih vsebujejo v povprečju 20,6 grama v 100 gramih, divji lososi še malenkost več (25,4 g/100 g).

Nasveti

  1. Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega 3, a tudi veliko soli. Izberite izdelke s čim manj soli, oziroma vsaj manj kot 3 g v 100 gramih.
  2. Dimljeni lososi lahko vsebujejo listerijo (L. monocitogenes) – bakterijo, ki povzroča listeriozo. Zdravi odrasli bolezen lažje prebolijo, ogrožene skupine, kot so nosečnice, novorojenčki in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, pa imajo lahko hude posledice, zato je priporočljivo, da te skupine izdelek pred uživanjem zadostno termično obdelajo ali pa se uživanju popolnoma izognejo.
  3. Uživanje rib priporočamo enkrat do dvakrat na teden, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso ali mesnine. Boljša izbira so manjše ribe oziroma tiste, ki so nižje v prehranjevalni verigi (sardele, skuše), velike ribe (tuna, morski pes) so bolj pogosto obremenjene s težkimi kovinami.
  4. Dimljen losos je hitro pokvarljiv izdelek, zato ga ne kupujte na zalogo. Če je le mogoče, ga iz trgovine prinesite primerno ohlajenega (uporabite hladilno vrečko). Priporočamo, da z uživanjem vseeno ne čakate do zadnjega dne.

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrošnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Rezultati so v celoti prosto dostopni na www.potrošnikovZOOM.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj