Ženske, ki čutijo pozitiven odnos do svojega telesa, nikoli niso bile obsedene s tem, kako njihovo telo izgleda. “Jaz-sem-ponosna-na-svoje-telo” so osebe, ki so se izognile skrbem o tem, kako suha stegna imajo in kako raven trebuh bi morale imeti. Namesto tega se osredotočijo na misel, kaj njihovo telo zmore in s tem se odpre nov svet možnosti, ki na koncu pripelje do najboljšega in zdravega izgleda telesa.

Vprašanja, ki definirajo zdrav izgled telesa so:

 • Ali trenirate najmanj trikrat do petkrat na teden?
 • Ali sledite prehrambenemu sistemu, ki prispeva k vaši vitkosti in vitalnosti?
 • Ali ste srečni z izgledom svojega telesa, s predpostavko zdravega in realnega?
 • Ali ste zadvoljni z delovanjem svojega telesa?
 • Ali se počutite tako močne, kot želite biti?
 • Imate energijo, po kateri hrepenite?
 • Se počutite psihično udobno v svoji koži?
 • Ali cenite svoje telo?

Ko oz. če ste na vsa ta vprašanja odgovorili z da, ste zmagali! Če bi radi imeli ubijalsko telo in niso vsi odgovori pritrdilni, bo najbolje, da začnete v svoje vzorce vnašati spremembe, ki vam bodo prinesle fit in zdravo telo. Prej boste sprejeli dejstvo, da gre za življenjski projekt, lažje boste dosegali zadane zdrave in realne cilje.

Ko govorimo o zdravem izgledu, ali se vam prikaže slika suhe vrhunske manekenke ali dobro grajene atletinje? Največkrat so vzor Hollywoodski zvezdniki, katerih življenjski slog bi radi prilagodili svojemu … Če so vaši ideali dejansko fotografije, ki bolščijo iz raznih trendi revij, potem ste se napotili naravnost k nerealnemu in nedosegljivemu cilju. Ljudje, ki so na teh fotografijah, so največkrat mladi ljudje, z izjemno gentesko preddispozicijo in dobrim metabolizmom, ki jim omogoča, da ohranjajo svoj izgled brez težkega napora ali truda.

Znano dejstvo, ki pa ga je treba večkrat povedati na glas: fotografije so večinoma retuširane, zato da objekt izgleda popolno, in atleti garajo, da pridobijo tako oblikovana telesa – ponavadi je to njihova služba! Karakteristično gledano porabijo za svoje telo veliko več časa, kot pa ga lahko realno posveti večina od nas, da bi zadovoljila svoji psihološki popolnosti!

Ampak vi ste tisti, ki lahko spremenite način in skrb za svoje telo in s ga popeljete do najvišje stopničke forme in zdravja. Seveda je zavedanje, kako vaše telo izgleda v realnosti nujno, še bolj pomembno pa je da ga sprejmete takšnega kot je, ste hvaležni zanj, vključno z nepravilnostmi. Šele po tej stopnji zavedanja se osredotočite na spremembo, ki je razumna  in možna za vaše telo! Svoje osebne fitness cilje si postavljajte glede na problematične dele vašega telesa, glede na težo, prenizko ali previsoko in si oblikujte si fitnes rutino, ki vam bo pomagala doseči najboljši izgled.

Če niste rojen atlet in je vaše delo predvsem sedeče, potem ni vprašljivo, kje je točka vaše vrhunske forme. Največkrat sedeči življenjski slog sadi semena samokritike in slabo predstavo o svojem telesu. Že samo z začetkom aktiviranja svojega telesa se boste poučtili bolje v svojem telesu. Sledite svojemu telesu in začutili boste napredek, ki se premika vedno višje, z vedno bolj zavidanja vrednimi rezultati. Bistveno je, da dosežete večjo energijsko polnost in pozitiven pogled do življenja.

Da dosežete najboljše rezultate v svojih vajah in prehrambenem načrtu, morate trenirati pametno, kar pomeni upoštevati pravilne informacije.

Naj navržem par osnovnih in temeljnih smernic, ki so vedno bile in vedno bodo osnova za doseganje vaše top forme in zdravega videza, ki jo boste dosegli v približnih variacijah bodisi sami bodisi s strokovno pomočjo:

 1. Ugotovite svojo stopnjo zdravja in fitnesa, tako, da se testirate. Ugotovite, ali ste začetnik ali ne. Določite svojo moč, vzdržljivost in gibljivost. Določite stopnjo napora z upoštevanjem faktorja starosti.
 2. Ugotovite načine za oblikovanje vaših trebušnih mišic, ki bodo oblikovale trebušni del in reducirale nezdravo maščobo na trebuhu.
 3. Oblikujte boke in učvrstite zadnjico z najboljšimi vajami.
 4. Okrepite noge.
 5. Oblikujte roke, rame in hrbet za boljšo držo, preventivo pred bolečinami v hrbtu in seveda za majčke brez rokavov.
 6. Sestavite si vadbo vseh zgoraj naštetih telesnih delov v kompleksen program, ki se bo stopnjeval iz tedna v teden in bo temeljil na telesnih variacijah, glede na to, ali ste začetnik, ali ne.
 7. Dvignite intenzivnost svojih vaj in ubijte rutino z različnimi pripomočki kot so medicinske žoge in pripomočki za ravnotežje. Tudi najbolj zagnani atleti lahko dosežejo plato, ko izgubijo iskrico navdušenja. Z različnimi zabavnimi pripomočki, lahko rešite takšen problem.
 8. Poleg fitnes in kardio vaj raziščite vaje joge in pilatesa, ki vam bodo pokazale nekaj neverjetnih načinov, kako tonizirati in učvrstiti in stabilizirati predvsem vaš trup in gibljivost celega telesa. Pilates je postal vadba moči, ravnotežja in lepote 21. stoletja, naučite se najboljših vaj.
 9. Osvojite programe, ki bazirajo na kardiovaskularni osnovi. Aerobika, tek, pohodništvo, rolanje, skratka vse kar je zabavno in kar ste počeli tudi v svojih najstniških letih.
 10. Ko boste enkrat v ritmu treniranja, poskrbite za to, da boste lahko vaje izvajali tudi doma ali na poteh raznih službenih podvigov. Počitnice so namenjene izključno odklopu in poležavanju, ne pa napornim treningom.
 11. Uporabljajte princip visoko intenzivne vadbe na napravah v telovadnicah, da vam pomagajo zgraditi več mišic, razbiti plato in ohraniti iskrico inspiracije. Saj ste že slišali za aksiom: “Norost je izvajati eno in isto vajo vedno znova, ob tem pa  pričakovati drugačen rezultat!”? Prepustite se in naj vam predstavijo bolj zahtevne tehnike vaše vadbe, da boste lahko priča novim še boljšim rezutatom.Naučite se najbolj oskusnih poti, kaj jesti, da je koristno vašemu telesu. Pišite si listke za hrano, ko greste v trgovino, da ne boste kupovali nepotrebnih stvari.
 12. Naučite se zdravih tehnik kuhanja z manj kalorijami. Naučite se kuhati na način, ko se boste veselili pripravljanja obrokov, priprave obrokov ki vam bodo dajali nenormalno energijo za vaše treninge.

joga

Vse, kar morate narediti je, da si izberete tisto, kar je najbolj primerno za vas in sledite temu vsak dan, korak za korakom. Ko boste pridobivali na moči in energiji boste tudi pridobivali na novi stopnji zavedanja in spoštovanja svojega telesa, samo dodatek pa bo vaš vrhunski izgled!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj