In v želji, da bi odstranili vsak čuden madež, pogosto uporabimo enega za drugim ali jih celo mešamo med seboj. A nepravilna uporaba, sploh kombiniranje med sabo, lahko vodi v zelo resne in celo nevarne posledice, zato si preberite, katerih čistil nikoli in pod nobenim pogojem ne smete mešati med sabo.

1. Soda bikarbona + kis

Res je, tako beli oz. alkoholni kis kot tudi soda bikarbona sta vsako zase izjemni čistili, a nikar ju ne mešajte skupaj. Soda je alkalna in kis kisel in ko ju zmešate, se med sabo nevtralizirata in dobite v glavnem vodo in natrijev acetat. Poleg tega pa lahko kis povzroči, da se soda bikarbona speni in če imamo mešanico v zaprti embalaži, lahko to celo raznese.

3. Vodikov peroksid + kis

Verjetno ste že slišali, da naj bi sadje in pulte premazali izmenično z vodikovim peroksidom in kisom (vmes morate nanos seveda pobrisati, odstraniti, preden nanesete naslednjo sestavino). To je varna metoda, nikar pa teh dveh čistil ne mešajte med sabo. Mešanje namreč ustvari per ocetno kislino, ki je lahko strupena in draži kožo, oči in dihalni sistem.

4. Belilo + kis

Kombinacija sicer morda zveni kot močno dezinfekcijsko sredstvo, a ju ne smete mešati med sabo. Če se ju zmeša skupaj, nastanejo klorov plin, ki tudi v zelo majhnih količinah lahko povzroči kašljanje, težave z dihanjem, solzenje oči in opekline.

5. Belilo + amonijak

Belilo in amonijak ustvarita plin z imenom kloramin, ki povzroča enake simptome kot belilo in kis skupaj plus še težave z dihanjem in bolečine v prsih. Večina čistil za steklo temelji na amonijaku, zato pazite, da ne boste dodali belila.

6. Belilo + alkohol

Ste že slišali za kloroform? Ja, res je – to je snov, s katero zločinci v filmih omamijo žrtev. Čeprav v resnici ne boste nujno omedleli, je ta kombinacija izjemno dražeča in strupena.

Opozorilo: nikoli ne mešajte belila

Na sploh si zadajte pravilo, da nikoli ne mešate belila z drugimi snovmi, vključno čistili. Edino, s čimer ga lahko mešate, je voda. Veliko čistil vsebuje sestavine, ki se ne mešajo z belilom – med drugim čistila za okna, odtoke, čiščenje kopalnice … – zato iz preventive raje ne mešajte belila z ničemer.

 

Če vas zanima, kako uporabljati bolj naravne alternative kemičnim čistilom, pa si preberite članek Naravna čistila za dom.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj