… ni potekel rok uporabe, še ne pomeni, da je v idealnem stanju za uživanje.

Pecilni prašek – za sestavine za peko veljajo enaka pravila kot za mlete začimbe. Vrečke pecilnega praška in sode bikarbone bodo sčasoma izgubile moč vzhajanja, kar za vas pomeni premalo vzhajano pecivo.

Rok uporabnosti polnozrnatih žit, kot je kvinoja, je v veliki meri odvisen od njihove vsebnosti maščobe. Toplota, zrak in vlaga so trije največji sovražniki polnozrnatih žit, saj negativno vplivajo na njihova zdrava olja, kar posledično lahko privede do žarkih žit med ležanjem v shrambi. Fižol naj ima vedno rahlo sladek vonj in okus.. Če zaznate zatohel ali masten vonj, fižol ni več uporaben.

Vaše najljubše mlete začimbe, kot so kurkuma, paprika in muškatni orešček, običajno izgubijo moč po približno dveh do treh letih. Uživanje začimb, ki so dolgo ležale, ni škodljivo za vaše zdravje, vendar ne bodo več dodale okusa vašim receptom. Na hitro povohajte in preizkusite okus, da ugotovite, ali je vaša začimba še sveža.

Po treh mesecih bo odprta škatla žit zastarela zaradi izpostavljenosti zraku, zaprta škatla pa naj bi zdržala do enega leta. Po drugi strani pa je rok uporabnosti lahko različen, zlasti če žito vsebuje oreščke, ki so bolj nagnjeni k žarkosti. Večjega tveganja za zdravje ni, čutili boste le neprijeten okus.

PREBERITE TUDI: Živila, ki jim ne poteče rok uporabe (ali imajo res dolgega)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj