Verjetno najbolj znana in včasih pogosto uporabljana, danes pa ne več toliko cenjena talna obloga na osnovi polivinilklorida je linolej. Iznašli so ga že na začetku 19. stoletja, surovine, uporabljene za njegovo izdelavo, pa so se do danes komaj kaj spremenile. Najpogosteje se uporablja PVC, ki je z dodatkom različnih polnil in mehčal primeren za obloge, trakove, plošče … Pred prvo uporabo se nanese zaščitni premaz, poznejše vzdrževanje pa je zelo preprosto. Čistimo ga z vodo z dodanim vzdrževalnim sredstvom. Linolej se proizvaja v rolah, stiki rol se neprepustno toplotno zavarijo, kar je zelo pomembno v objektih, kjer se zahtevata pogosto mokro čiščenje in brezhibna čistoča. Čeprav ima linolej gladko površino, na njej ne drsi.


guma


Guma je snov, ki jo iz kavčuka pridobimo z vulkanizacijo. Odlikuje jo prožnost, dobra zvočna izolativnost in dolga življenjska doba. Guma je zaradi svojih elastičnih lastnosti podlaga za več izdelkov. Kot talna obloga je guma iz naravnega in umetnega kavčuka z dodanimi minerali in naravnimi pigmenti izredno homogena. Hoja po gumenih talnih oblogah je udobna. Idealna je za prostore, kjer se zahteva maksimalna stopnja čistoče, saj je možna izvedba z varjenjem stikov med posameznimi kosi. Polaganje se izvede hitro, čiščenje in vzdrževanje gumene talne obloge pa je enostavno.
 
S samorazlivnimi epoksidnimi tlaki lahko dosežemo visoko kakovost tlaka, tako glede mehanskih lastnosti kot tudi kemične obstojnosti. Ti tlaki izpolnjujejo tudi visoka estetska merila in so dokaj preprosti za vzdrževanje. Včasih so jih uporabljali zgolj v industriji, danes pa jih vedno pogosteje vidimo v modernih rešitvah poslovnih prostorov in tudi stanovanj.


epoksidni tlaki


 
Talne obloge zunanjih površin


Včasih sta bila v uporabi večinoma keramika ali kamen, danes pa se za ta namen vse bolj uveljavlja les, obstojen v zunanjem okolju. Za ta namen so primerne naslednje vrste lesa: macesen, bangkirai, tik ipd. Ti podi so primerni za terase, balkone, vrtove in prostor ob bazenu.


zunanji tlaki


Macesnovi leseni podi so izdelani predvsem iz sibirskega macesna, ki je odpornejši proti zunanjim vplivom.
 
Zunanji podi iz eksotičnega lesa so trajnejši in ne potrebujejo dodatne zaščite (premazov, barv), ker že sami po sebi vsebujejo dovolj oljnih delcev, ki preprečujejo razpadanje lesa. Zaradi vremenskih vplivov se sčasoma začne spreminjati barva lesa. Njeno obstojnost lahko podaljšamo z ustreznim oljnim premazom, ki ohranja estetski videz lesa.


Bangkirai les je rjave barve z rahlo rdečkastim pridihom in rumenimi odtenki. Sčasoma posivi. Njegova življenjska doba je do 25 let.


Massaranduba je temno rdečerjavi les s komaj opaznimi sivimi lisami, ki sčasoma potemni. Barvno je podoben mahagoniju. Njegova življenjska doba je vsaj 25 let.


Tik je svetlo rjave barve in sodi v najvišji cenovni razred. Njegova življenjska doba je vsaj 50 let. Zaradi izjemnih lastnosti, trpežnosti in odpornosti ga uporabljajo predvsem v navtiki.


Viri:
www.therubberflooringcompany.co.uk
Prehod – eksperimentalni studio, www.prehod.si

Korak, strokovna revija o talnih oblogah:
letnik 7/2006, št. 1 in 2, letnik 2/2001, št. 4,
letnik 4/2003, št. 5
letnik 8/2007 št. 1
Urša Stankovič Elesini: Tekstilne talne obloge – vrste, preskušanje in standardizacija, Ljubljana 2001


Viri fotografij:
Prehod – eksperimentalni studio, www.prehod.si

ARK Arhitektura Krušec d.o.o
www.jesse.it
http://www.ceramichelea.com/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj