In sicer tako, kot ste verjetno predpostavljali: manj kot pojemo vlaknin in več kot pojemo sladkorja in nezdravih, trans nasičenih maščobnih kislin, bolj lahek, manj regenerirajoč in bolj moten bo vaš spanec. Več vlaknin kot zaužijemo, dlje časa preživimo v globokem spancu s počasnimi valovi. Ravno obratno pa nezdrave maščobe povzročijo manj kakovostnega spanca. Veliko sladkorja pa povzroči motnje spanja.

Pri tem pa niti ni nujno, da se nezdravo prehranjujemo dlje časa ali celo stalno – že en dan povečanega vnosa nezdravih maščob in manj vlaknin poslabša spanec. Hrana tako neposredno vpliva na spanje, oboje pa je pomemben del zdravega življenjskega sloga, ki vodi v zdravje, vitalnost in dobro počutje. Raziskava je pokazala tudi, da če jemo zdrave obroke, hitreje zaspimo.

Vse to je zelo pomembno, saj ima spanje velik vpliv na splošno zdravstveno stanje in počutje; med drugim vpliva tudi na pojav kroničnih bolezni sodobnega časa kot so povišan krvni tlak, diabetes ter bolezni srca in ožilja.

Še dvomite, da smo to, kar jemo in da izbrana hrana direktno vpliva na naše zdravje in počutje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj