Na splošno morajo starši počakati, da lahko njihov otrok poleg materinega mleka začne uživati tudi drugo hrano, preden ugotovijo, česa ne mara. Tako so zabavni videoposnetki dojenčkov, ki jih prvič hranijo z limonami, že neštetokrat zaokrožili po novicah, zdaj pa je bila opravljena študija na dojenčkih, ki so še v maternici. Raziskovalci so posneli izraze nerojenih otrok, ko so njihove matere jedle različno hrano in rezultati so bili precej zabavni in zanimivi.

Prenatalna študija

V Angliji so opravili študijo na 100 nosečnicah, katere cilj je bil ugotoviti, kakšen vpliv imajo različni okusi hrane, ki so jo jedle matere, na otroka z vidika vonja, okusa in kemesteze. Želeli so ugotoviti, ali bodo otroci bolj nagnjeni k uživanju določenih okusov, če jim bodo izpostavljeni pred rojstvom.

Ta študija je bila prvič izvedena na nerojenih otrocih – pred tem je bila podobna študija opravljena na že rojenih otrocih. Soavtorica študije Nadja Reissland je povedala v intervjuju: “Smo prvi, ki smo lahko na ultrazvočnem posnetku prikazali obrazno mimiko v povezavi s hrano, ki jo je mati pravkar zaužila.”

Namrščeni dojenčki

Ugotovitve študije so pokazale zanimive rezultate in vse kaže, da lahko dojenčki okušajo in začutijo hrano, še preden se rodijo. Skupina 100 žensk je bila razdeljena v tri skupine: najprej so 35 ženskam dali kapsule, ki so vsebovale enako količino ohrovta, ki je znašala 100 gramov; v drugi skupini je 34 žensk dobilo kapsule s približno enim srednje velikim korenčkom. Preostalih 30 žensk ni dobilo nobenih kapsul.

Ko so ženske pojedle kapsule, so počakale 20 minut, da so se hranila in okusi sprostili v želodcu, nato so vsaki od udeleženk naredili ultrazvok. Slike plodov, ki so bile prikazane, so bile različne: pri materah, ki so jedle ohrovt, so bili otroci na obrazih namrščeni; nasprotno pa so bili otroci mater, ki so jedle korenje, videti nasmejani.

Reisslandova je dejala, da so mračni izrazi “morda le gibi mišic, ki se odzivajo na grenak okus”. Vendar je omenila, da ni nič nenavadnega, če dojenček občasno naredi smešen izraz. “Če pogledamo od 24. do 36. tedna nosečnosti, postajajo njihovi izrazi čedalje bolj zapleteni,” je dejala.

Metode študije

Raziskovalci so hrano dali v kapsule zato, da bi ohranili okus, medtem ko so jo matere prebavljale, saj se na ta način hrana med prehajanjem skozi njihovo telo ne bi toliko razredčila. To je imelo tudi druge prednosti. Raziskovalce je tudi skrbelo, da če matere same ne bi marale ohrovta ali korenja, bi to vplivalo na mnenje otroka v maternici.

Da bi se izognili kakršni koli pristranskosti matere in otroka, so tako kapsule prikrile okus pred materjo – okus je dobil le dojenček. Reisslnd je dejala: “Grenak okus pride v tanko črevo in nato v materino kri, nato pa v posteljico in plodovnico. Zdi se, da ta proces traja približno 20 minut, nato pa pride do posebnega odziva ploda na ta okus.”

PREBERITE TUDI: Kako (NE)varno je izpostavljati še nerojenega otroka ultrazvoku?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj