Večina nosečnic niti pomisli ne, da bi katerikoli medicinski poseg ali postopek lahko kako škodoval še nerojenemu otroku, najsi gre za zdravila, cepiva ali pregled z ultrazvokom. Pa vendar je knjiga 'Gentle Birth, Gentle Mothering' ameriške avtorice Sarah Buckley odprla ravno vprašanja glede ultrazvoka in je za bodoče matere, ki so jo prebrale, ena najbolj poučnih knjig. V njej namreč postavlja vprašanja, ki jih (očitno) nihče drug ne.
 
 

Koliko je varno še nerojenega otroka izpostaviti toliko ultrazvoku?

Odgovor je preprost: ne vemo. Kar je dovolj negotov odgovor, da se bo večina bodočih mamic zamislila. Zakaj bi hotele še nerojenega otroka izpostavljati skorajda poskusni tehnologiji?
 

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

 

Ultrazvok v nosečnosti – nekaj dejstev

Ultrazvok nikoli ni bil dokazan kot varen, saj ni nobene študije, ki bi primerjala razvoj in zdravstveno stanje otrok, ki so bili izpostavljeni ultrazvoku kot zarodki in tistih, ki niso bili. Kljub pomanjkanju varnostnih študij se to tehnologijo čedalje pogosteje uporablja, pa tudi v čedalje večji jakosti (od 46 do 720 mW/cm2, kar je več kot sedemkratna jakost, dovoljena leta 1992.)
Ameriški kongres porodničarjev in ginekologov rutinskih ultrazvokov ne priporoča, obstaja pa več dokazov, da je ultrazvok lahko nevaren.
 
Med drugim se ultrazvok uporablja za čiščenje rje s cevi; ubija spermije; segreva mišice in celo spreminja migracijske vzorce kitov. Na univerzi Washington so v študiji ugotovili, da lahko zgodnji ultrazvok zmoti razvoj možganov in vpliva na vedenje ter celo vpliva na intenzivnost avtizma.
 
Druga raziskava, opravljena na miših, je pokazala, da izpostavljanje zarodkov ultrazvoku spremeni tipično družbeno vedenje, kar tudi lahko vpliva na avtizem. Pokazala je, da dva ali več ultrazvokov v nosečnosti več kot za dvakrat povečata nevarnost za smrt zarodka kot pri otrocih, ki niso imeli ultrazvoka.
 
V omenjeni knjigi je navedenih še 50 študij, opravljenih na Kitajskem na ljudeh, ki potrjujejo, da je ultrazvok za ljudi škodljiv.
 

PREBERITE TUDI: Iluzije o cepivih, dr. Tetyana Obukhanych

 

Katera so največja tveganja?

Največja tveganja ultrazvoka v nosečnosti so naslednja:
 
  • spontani splav;
  • smrt zarodka tik pred porodom ali dojenčka kmalu po porodu;
  • zaviranje razvoja zarodka v maternici;
  • škodljivi vplivi in poškodbe razvijajočih se možganov zarodka.
Celo zelo blag ultrazvok lahko povzroči fizične spremembe na fetusu, kot so dvig temperature ali zelo neprijetne vibracije.
Dvig temperature lahko škodljivo vpliva na centralni živčni sistem zarodka – med sesalci je imel dvig temperature matere ali fetusa za posledico lahko 'prirojene' defekte pri otroku (vročim kopelim med nosečnostjo se je treba izogibati z razlogom).
 
Zarodek lahko sliši ultrazvok in zanj je ta glasen kot vlak, zaradi česar sumijo, da lahko zavira razvoj govora. Strokovnjaki so v študiji, objavljeni leta 1993 v Canadian Medical Association Journal ugotovili, da je imelo 72 otrok, starih 2 do 8 let, nepojasnjene težave z govorom. Ti otroci so bili dvakrat pogosteje izpostavljeni ultrazvoku kot zarodki v maternici kot otroci v kontrolni skupini.
 
Si sploh lahko predstavljamo, kakšen izbruh stresnih hormonov doživi zarodek ob ultrazvoku – da precejšnje verjetnosti poškodb malih, razvijajočih se ušesc od zvoka 100 do 120 decibelov sploh ne omenjamo? Ali ste vedeli, da se začne izguba sluha pri jakosti zvoka le 90 do 95 decibelov, kar je veliko manj kot zvok, ki ga zarodek sliši ob ultrazvoku, s katerim se mu preveri utrip srca?


PREBERITE TUDI: 5 nasvetov, kako vzgojiti bolj prijazne in sočutne otroke

 

Doppler ultrazvok je še posebej nevaren

Po nekaterih podatkih naj bi bilo 30 sekund Dopplerjevega ultrazvoka enako 30 minutam sonograma, ker uporablja kontinuirane valove namesto pulzirajočih. Dopplerjev ultrazvok povzroča tudi intenzivno segrevanje – sploh razvijajočih se zarodkovih možganov.
 

Napotki za varnejšo uporabo ultrazvoka

Kako ultrazvok uporabljati kar se da varno?
 
1. Strokovnjaki priporočajo, naj se ultrazvoka nikar ne dela v prvem trimesečju in pri normalni, ne-rizični nosečnosti. Opravi naj se ga le, če za to obstajajo ustrezne zdravstvene indikacije.
 
2. Izvajalec naj ima res veliko znanja in izkušenj, zavedati pa se mora tudi potencialnih nevarnosti (večina sodobnih zdravstvenih delavcev jih bo namreč avtomatično zanikala – kot tudi pri drugih medicinskih posegih).
 
3. Uporablja naj se najnižjo možno jakost ultrazvoka.
 
4. En ultrazvok naj traja največ 3 minute, v nobenem primeru ne več kot 5.
 
5. Nosečnice naj se izogibajo ponavljanju ultrazvoka.
 
6. Izogibajte se nemedicinskim 3D ultrazvokom. Predstavljajo veliko nevarnost za otroka zaradi intenzivnega zvoka, ki je potreben, da se pride do kakovostnih slik. Nikakor vredno tveganja zgolj zato, da bi imeli sliko zarodka.
 

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni

 

Materinska intuicija

Mnoge ženske, ki si še dovolijo prisluhniti, so poročale, da so imele zelo slab, nepojasnjeno neprijeten občutek ob ultrazvoku. Kar je še posebej zanimivo, je to, da se zarodki večinoma izmikajo ultrazvoku ali postanejo nemirni. Dovolj zgovoren podatek.
 

Kako poskrbeti za zdravje zarodka?

Obstaja veliko drugih načinov, kako preveriti, ali je z otrokom vse v redu, le da zahtevajo malce več časa in potrpljenja. Npr. srčni utrip se lahko posluša s stetoskopom, ko je zarodek star 20 do 24 mesecev. Takrat in kasneje se tudi že čuti premikanje otroka po maternici. Izkušena babica lahko s premikanjem rok po trebuhu ugotovi pozicijo ploda.
 
Povezujte se s svojim otrokom, pogovarjajte se z njim, predvsem pa (malo bolj) zaupajte svoji intuiciji in svojemu telesu. Sodobne tehnologije so v določenih primerih res nepogrešljive, nujno potrebne in rešujejo življenja – a hkrati pomenijo odmik od nas samih, naše intuicije in naših otrok. Tako se mnogi zanesejo na besede zdravnikov in njihove naprave, čeprav jim intuicija pravi, da 'nekaj ne štima'. In kolikokrat se to potrdi, ko je že prepozno.
 
Zatorej previdno, premišljeno in zaupajte sebi in sposobnosti svojega telesa.
 

1 komentar

  1. Mislim, da mora vsaka nosečnica zaupati svojemu ginekologu. Pametnjakoviči, ki pišejo take članke pa ne delajo nič drugega, kot vzbujajo dodatno skrb nosečnici. Na koncu človek že ne ve več, kaj lahko in kaj ne. Branje po forumih ter taki in podobni članki vzbujajo strah “kaj če bo z mojim otrokom kaj narobe”.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj