Človeštvo ga uporablja že stoletja za zdravljenje raznih težav, kot so bronhitis, alergije, krepitev imunskega sistema, krepitev pljuč ipd.

Raziskave so pokazale, da je kozje mleko lažje prebavljivo od kravjega in tudi manj alergeno. Rako je raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji International Journal of Food Science Nutrition, pokazala, da je na molekularnem nivoju kozje mleko precej podobno človeškemu.

V zgodovini so ljudje kozje mleko uporabljali tudi za zdravljenje hiperlipoproteinemije, bolezni srca, fibroznih cist, bolesti žolča in žolčnih kamnov.

Kozje mleko vsebuje veliko kalcija, magnezija in fosforja, ki so vsi zelo pomembni za močne kosti in zobe, pa tudi cinka in selena, močnima antioksidantoma, ki krepita imunski sistem. Mnogi strokovnjaki za naravno zdravje  in holistični zdravniki tako priporočajo kozje mleko tudi tistim, ki imajo težave s pomanjkanjem železa.

Vsa našteta hranila kozje mleko vsebuje v veliko večjih količinah kot kravje.

Ker se koze prehranjujejo tudi z lubjem rastlin, je njihovo mleko bogato tudi s silicijem, ki krepi in lepša kožo, nohte, lase in živčni sistem. Kozje mleko je tako izvrstno za krepitev imunskega sistema, močne kosti, izboljšanje delovanja prebavnega sistema, kot preventivo pri boleznih jeter, preventivo pred osteoporozo, povišanega krvnega tlaka in holesterola, za zmanjševanje vnetnih procesov in boljše delovanje ledvic.

Najboljša oblika kozjega mleka so sirotka, kozji sir in jogurt, a ne pasterizirani, kot jih lahko kupimo v trgovinah, temveč surovi, kakršne se lahko dobi le pri kakem kmetu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj