Oh, ti milenijci; Izgleda, kot da si vsak dan izmislijo nov slog vzgoje svojih otrok. Včasih tako komplicirajo in preveč razmišljajo, da pretiravajo in pozabijo na osnove. Česa bi se milenijci lahko naučili od svojih staršev, starih staršev oz. od ljudi, ki so živeli v 50-ih?

PREBERITE TUDI: Vzgoja: Zakaj otrok potrebuje meje?

Drug drugemu so posvečali več pozornosti

1950 je bilo leto, ko otroci niso bili v centru pozornosti ali družine, tako kot so danes. Starši so bili najbolj pomemben del družinske enote, zakon pa najbolj pomembno razmerje.

Zaupali so svojim otrokom

Dandanes je permisivna vzgoja obravnavana kot slaba, čeprav je to eden izmed redkih vzgojnih slogov, ki temelji na zaupanju, kar pa je tudi nekaj vredno. Takrat so svojim otrokom nalagali odgovornosti in jim s tem pokazali, da zaupajo njihovim sposobnostim, kar je pripomoglo tudi večji samozavesti otroka.

Olika

Dandanes starši vedo veliko povedati o vzgojnih slogih, o novih raziskavah in še marsičem, pozabljajo pa na osnove in to je bonton – pravila lepega vedenja in olika. Priznajte ali ne, starejši so mnogo bolj olikani in vljudni kot današnji mladi ljudje. Olika ni staromodna, temveč je osnova lepega in zrelega vedenja

Stvari so bile preproste

Je že res, da so bili včasih drugi časi, ko tehnologija ni bila tako napredna, tako so se otroci lahko mnogo bolje razvijali in se sami učili in zabavali. Včasih starši otrokom niso načrtovali aktivnosti, niso jim kupovali vsega povprek in dovolili so, da jim je kdaj tudi dolgčas. Tako so se otroci naučili ceniti stvari, in znali so se sami zamotiti.

Otroci so se veliko igrali zunaj

Ko ni bilo televizij, računalnikov, mobilnih telefonov in tablic, so se otroci igrali zunaj. Bili so na svežem zraku, veliko so se gibali in z izmišljevanjem iger krepili svojo domišljijo. To je vsekakor nekaj, po čemer bi se lahko zgledovali in kar bi morali omogočiti tudi današnjim otrokom.

Družinska kosila ali večerje

Dandanes se družina zbere skorajda le ob večjih priložnostih, včasih pa je bil obrok čas, ko se je družina zbrala skupaj in se pogovorila o svojem dnevu. Dandanes smo za čas kosila še v službi, čas za večerjo pa žrtvujemo za različne aktivnosti.

Otroci so rojstne dneve praznovali doma

Topel dom, domača torta in povabljeni prijatelji, so bili vse, kar si je otrok za svoj rojstni dan želel. Danes pa so starši in otroci pod pritiskom, da mora biti rojstni dan nekaj zares posebnega: z izbiro tematike in lokacije želijo očarati druge.

Otroci so morali pomagati pri gospodinjskih opravilih

Otroci so morali včasih že zgodaj poprijeti za delo: pomagati pri hišnih opravilih in kmečkih opravilih. Tako se se že zgodaj marsičesa naučili in pridobili so delovne navade. Dandanes mnogo najstnic ne zna kuhati, fantje pa se le s težavo lotijo fizičnih del.

Niso zahtevali briljantnih ocen in uspehov vsepovsod

Dandanes so otroci precej pod pritiskom: pričakovanja od njih so velika. Poleg dnevnih dodatnih aktivnosti in krožkov se od njih pričakuje, da bodo briljirali tudi v ocenah. Včasih staršem to ni bilo tako pomembno, predvsem pa jih v učenje niso silili, s čimer so pravzaprav zmanjšali odpor do izobraževanja.

Dovolili so neuspeh in razočaranja

Danes starši hodijo z otroci v šolo, da bi okregali učiteljico, zakaj je dala otroku slabo oceno. Včasih so starši dovolili otrokom, da so občutili neuspeh, prevzeli odgovornost zanj in se iz tega nekaj naučili. Razumeli so, da je normalno, da otrok ne more biti dober prav v vsem.

Disciplinirali so tudi tuje otroke

Včasih so bili v skupnostih bolj povezani in brezskrbno so eden drugemu pomagali vzgajati otroke, kar pomeni, da ni bilo nič narobe, če je nekdo okregal tujega otroka. Dandanes si nihče ne drzne okrcati tujega otroka, saj tvega obtožujoče poglede staršev.

Avtoriteta

Včasih so starši znali imeti avtoriteto. Jasno je bilo, kdo je v družini glavni in temu ni nihče oporekal. To ni nujno vedno pravilno, a so vsaj znali postaviti meje, ki jih dandanes marsikje manjka.

Čas je storil svoje. Časi se namreč spreminjajo in s tem tudi vrednote, zato ni nič čudnega, da se spreminjamo tudi ljudje. Čeprav je mnogo ljudi mnenja, da današnji starši preveč zahtevajo, komplicirajo in pretiravajo, pa je dejansko globalna družba tista, ki jih je v tako razmišljanje avtomatsko potegnila.

PREBERITE TUDI: Kako vzgojiti ustvarjalnega otroka (in ne ambicioznega robota)?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj