… zavira staranje in mu omogoča, da kar najbolje deluje, mu jo nezdrava in predelana jemlje, ga obremenjuje in pospešeno stara. To pa še ni vse – raziskovalci so namreč odkrili, da naša prehrana in telesna maščoba vplivata tudi na naše spanje: in sicer predebeli posamezniki večji spanja preživijo v REM fazi.

V raziskavi so spremljali spanje 36 odraslih ter preverili prehrano in telesno maščobo. Ugotovili so, da bolj kot so bili prekomerno hranjeni (imeli preveč telesne maščobe), dlje časa so spali v REM fazi, ko sanjamo, srčni utrip je hitrejši in kakovost spanca slabša, manj regenerirajoča.

Poleg tega zaužitje večje količine beljakovin pred večerjo skrajša 2. fazo spanja, ko sta dihanje in utrip normalna, temperatura telesa pa rahlo nižja. "V kulturi, kjer se pričakuje in pritiska, da bomo za delo žrtvovali zasebno življenje in spanec, je to dokaz, da naš življenjski slog vpliva na kakovost spanca," so povedali.

Raziskava, opravljena leta 2013 pa je pokazala, da če gremo pozno spat in premalo spimo, smo bolj podvrženi rejenju in preobilni in nezdravi prehrani. Torej se splača malo potruditi in poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj