Biomedicinski znanstvenik, dr. Clare Lanyon, pravi, da so antibakterijski robčki in razprišila le izguba denarja, saj so povsem neučinkoviti.

PREBERITE TUDI: Z enim samim poljubom prenesete 80 milijonov bakterij!

Dr. Lanyon razlaga, da so neučinkoviti zato, ker se bakterije lahko pomnožijo v samo 20 minutah. “Nekatere bakterije se lahko množijo vsakih 20 minut, tako da ne traja dolgo, da iz ene celice nastane milijon celic, kar bi sicer trajalo le približno 6,6 ur”, je dejal dr. Lanyon.

Rešitev naj bi bila povsem preprosta. “Naša raziskava je pokazala, da veliko antibakterijskih čistilnih sredstev ni tako učinkovitih kot dobro staro milo in voda,” je pojasnil dr. Lanyon. Milo je učinkovitejše čistilno sredstvo v primerjavi z antibakterijskim robčkom in razpršilom, ker ima pogosto več sestavin, ki lahko razgrajujejo celične stene v bakterijah. Dr. Lanyon je izvedla poskus, kjer je po 12 dneh po čiščenju kuhinje z antibakterijskimi robčki našla “dramatično rast” bakterij. Pojasnila je, da bi morali bolje poskrbeti za čiščenje kuhinje po kuhanju z živili, kot so perutnina, morski sadeži in surova jajca, ne smemo pa se bati, da bi imeli nekaj bakterij kjerkoli drugje, okoli hiše.

“Bistvo je to, da ni treba, da smo tako prefinjeni pri čiščenju naših domov od tal do stropov, ker dejansko ne moremo odstraniti vseh bakterij in niti jih ne bi želeli,” nadaljuje. Pravi, da je izpostavljenost vsakodnevnim bakterijam dobra za ohranjanje zdravega in močnega imunskega sistema, ohranjanje sterilnega doma pa nemogoče, in da so antibakterijski proizvodi izguba denarja.

PREBERITE TUDI: Otroci potrebujejo mikrobe, ne pa sterilnega okolja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj