… še toliko bolj nujno potrebujejo prehranska dopolnila z vitaminom D, so ugotovili raziskovalci z univerze Leeds, ki jo podpira tudi organizacija Cancer Research UK.

Raziskava, objavljena v publikaciji Cancer Causes and Control, je pokazala, da vitamin D potrebujejo tudi bolniki z melanomom. So pa raziskovalci opozorili tudi, da na količino vitamina D v telesu ne vplivajo le sonce in dopolnila, temveč tudi podedovane razlike v tem, kako njihova telesa spremenijo vitamin D v aktivno obliko.

Pretekle raziskave so že pokazale, da je priporočena dnevna količina vitamina D po RDA smešno nizka in nikakor ne zadostuje za optimalno zdravje. Profesorica Julia Newton-Bishop, ki je vodila raziskavo, je dejala: “Zelo svetlopolti ljudje, ki ne porjavijo temveč le hitro in močno pordečijo in dobijo opekline, ne morejo ustvariti dovolj vitamina D iz sonca, zato morajo jemati prehranska dopolnila z vitaminom D.”

V raziskavi so približno 1200 udeležencem izmerili količino vitamina D v telesu in ugotovili, da jih je kar 730 imelo manj vitamina D kot je spodnja priporočena mera, pri čemer so imeli svetlopolti še opazno nižje količine. Prenizke količine lahko vodijo v srčne bolezni in pomenijo manj možnosti preživetja v primeru raka dojke.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

1 komentar

  1. S tem se zelo strinjam! Super, da ste objavili tak članek. Opozorila bi še na hranjenje oz. uporabo, (npr. Plivit) je po odprtju potrebno porabiti v enem mesecu, ker po tem roku nima več učinka!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj