… da jo lahko uživamo tako surovo kot kuhano. Vsebuje vitamin K, ki telesu pomaga pri celjenju ran in ohranjanju zdravja kosti. Vsebuje tudi vitamin A, ki skrbi za zdravje oči, kože in imunskega sistema. Je dober vir magnezija, ki pomaga ohranjati zdravje mišic, kosti in živcev. Tako kot druga listnata zelenjava je bogata z vlakninami in antioksidanti ter ima malo kalorij, maščob in natrija.

blitva

Blitva je odličen dodatek k zdravi prehrani

Blitva je zelo pogosta v sredozemski prehrani, saj je bogata s hranili, ki so skoncentrirana v listih. Poleg bogastva vitaminov – vitamina A (beta karoten), vitamina K (ena najbogatejših rastlin s tem vitaminom) in vitamina C ter mineralov – magnezija, mangana, železa in kalija, vsebuje blitva tudi antioksidante. Največ ima luteina in zeaksantina, ki dobro vplivata na očesno mrežnico in preprečujeta degeneracijo rumene pege, enega od vzrokov slepote. Vsi aktivni oksidanti iz blitve so dobri za imunski sistem, kar je zelo pomembno po dolgem zimskem obdobju, ko se pojavljajo sezonske okužbe dihal. Vlaknine blitve so topne in dobro vplivajo na prebavni sistem, torej na delo črevesja, saj preprečujejo zaprtje.

Liste blitve lahko uživamo tako surove kot kuhane

Upoštevajte, da so le listi blitve užitni del rastline, saj je trdo in sočno steblo manj hranljivo.

Nutricionisti pravijo, da se vitamini s kuhanjem izgubljajo, a glede na to, da je koncentracija vitaminov v tej listnati zelenjavi tako visoka, bo blitva svoje blagodejne učinke ohranila tudi po kuhanju, dušenju, … Običajno jo kuhamo ali kuhamo na pari, uživamo pa jo lahko tudi surovo.

PREBERITE TUDI: Ste vedeli, da je blitva tako zelo zdrava?

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj