Nizke temperature nas običajno zadržujejo v zaprtih prostorih in nas naredijo bolj ranljive za viruse in okužbe, a poleg teh zimskih tegob lahko hladno vreme vpliva na naša telesa na številne presenetljive načine. In morda vsi niso škodljivi za naše zdravje. Poglejmo, kaj pravijo znanstveniki.

1. Lahko vas bolijo zobje

Če imate občutljive zobe, lahko občutite ostre, prebadajoče bolečine, ko je zunaj premrzlo. Hladen zrak lahko doseže živce globoko v zobu in povzroči bolečine. Zobozdravniki priporočajo dihanje skozi nos, ko ste na prostem in ovijanje šala okoli ust, da zaščitite svoje občutljive zobe pred zimskim mrazom.

2. Vaš krvni sladkor se lahko poveča

Hladno vreme spodbuja vaše telo, da sprošča stresne hormone, ki zvišujejo raven sladkorja v krvi. Marsikomu se ob znižanju temperature dvigne tudi krvni sladkor, saj smo, ko je mraz, manj motivirani, da gremo ven in telovadimo. Ker telesna aktivnost znižuje krvni sladkor, zdravniki priporočajo, da v zimskem času ne pozabite na telesno aktivnost.

3. Lahko bi shujšali

Čeprav je res, da se mnogi pozimi zredijo, telo lažje porabi kalorije, ko je mraz. Ko se naša telesa prilagajajo hladnim temperaturam, proizvajamo toploto in porabimo dodatno energijo. Ko se tresemo, da bi se prilagodili mrazu, porabimo več kalorij za ustvarjanje toplote.

4. Vaš vid se lahko poslabša

Naše oči so lahko bolj ogrožene pozimi kot poleti. V hladnem obdobju pogosto pozabimo nositi sončna očala, ki preprečujejo UV žarke, a sonce, ki se odbije od snega, lahko resno poškoduje oči. Tanka plast solznega filma, ki prekriva naše oči, je zelo občutljiva na suh zrak in veter.

PREBERITE TUDI: Takole alkohol vpliva na vaše treninge in teloPUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj