Čeprav je veseli december, ki je verjetno mesec, v katerem se pretoči in popije največ alkohola, že davno mimo, in so alkohol pri mnogih nadomestile zdrava prehrana in gibanje, je dobro vedeti, da se je tudi na splošno priporočljivo čim bolj izogibati alkohola in ga uživati le za posebne priložnosti. Vemo, da dehidrira, kar se pozna tudi na naši koži – o počutju naslednji dan, če ga popijemo malce preveč, pa sploh škoda izgubljati besede.

Preberite si, kako uživanje alkohola vpliva na vaše treninge.

1. Dehidracija

Alkohol je diuretik in zelo dehidrira telo. Kar 90 odstotkov znakov mačka je posledica dehidracije. Voda je osnova, ki ohranja telo zdravo in vitalno ter v brezhibnem delovanju, zato je zelo pomembna tudi pri ohlajanju telesa, ko se znojimo, torej rekreiramo.

In ravno ob rekreaciji se pojavi problem: če je v telesu alkohol, bo srčni utrip hitreje narasel, prav tako telesna temperatura, zaradi česar bo vadba še posebej neprijetna. Ker bo za telo v takem stanju gibanje še večji napor, se boste tudi bolj znojili in s tem še dodatno dehidrirali telo.

Zato če se kmalu po uživanju alkohola odločite za vadbo, poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine, po možnosti z elektroliti (čistimi elektroliti, ne škodljivimi pijačami, polnimi umetnih barvil, sladil, arom in sladkorja). Kajti po drugi strani je gibanje najlažji in najhitrejši način za znebiti se mačka.

2. Težja vadba in počasnejše okrevanje

Če se vem zdi, da je vadba po nekaj popitega alkohola še težja in ji sledi mukotrpen ‘muskl fibr’, se za to lahko ‘zahvalite’ mlečni kislini, ki ostaja v mišicah dlje časa. Poleg tega so mišice bolj utrujene, telo pa tvori tudi manj rastnega hormona, ki je odgovoren za regeneracijo in izgradnjo mišičnega in drugih tkiv. Če torej pogosto popivate, bo vaša regeneracija po vadbi veliko počasnejša in rezultati slabši.

PREBERITE TUDI: Takole alkohol uničuje vaše celice

3. Poskok sladkorja v krvi

Alkoholni napitki, poleg tega, da so kalorične bombe, pogosto vsebujejo tudi precej sladkorja. Torej imajo visok glikemični indeks, kar pomeni poskok inzulina, kar pomeni nalaganje maščobe na telesu. Hkrati je sladkor zaslužen tudi za vnetne procese v telesu, zastajanje vode, zatekanje in kasneje utrujenost. Torej bodo vaši treningi težji, regeneracija slabša in telo zaradi vnetnih procesov bolj podvrženo boleznim in pospešenemu staranju.

4. Upočasnjen metabolizem

Zaradi stresnega učinka, ki ga ima uživanje alkohola na telo, je obremenjen želodec in celoten prebavni sistem – vse se upočasni. Ker torej telo težje in počasneje presnavlja zaužito hrano, telo tudi počasneje absorbira esencialna hranila. Zato, če ste že uživali alkohol, pomagajte telesu z zdravimi, ekološkimi zelenimi (z zeleno-listnato zelenjavo) smoothieji, ki vsebujejo tudi super antioksidativno jagodičevje in zdrave maščobe (npr. kokosovo olje, chia ali lanena semena). Pijte jih pred in po zaužitem alkoholu.

5. Hrepenenje po nezdravi hrani

Dnevu po popivanju praviloma sledi hrepenenje po mastni, nezdravi hrani. Le kaj najbolj paše po popivanju? Masten burek ali burger, kamor mnogi zavijejo ob vračanju. Telo tako namesto hranil, ki jih potrebuje, dobi nezdrave maščobe, ki že tako povečanim vnetnim procesom zaradi alkohola dodajo še intenzivnejše.

6. Poraba vitaminov in mineralov

Ker je alkohol diuretik in zaradi načina presnavljanja telo tudi skorajda oropa določenih vitaminov in mineralov, med drugim vitaminov B in vitamina C ter mineralov magnezija, cinka in kalija. Zato je koristno, če vse to zaužijete pred in po uživanju alkohola.

PREBERITE TUDI: To se zgodi vašim možganom, ko pijete alkohol

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj