… kjer je alkoholizem velik in pereč problem, se premalo ljudi zaveda njegove škodljivosti. Znanstveniki so sedaj dokazali, da alkohol poškoduje izvorne celice DNK in s tem poveča tveganje za nastanek raka.

PREBERITE TUDI: To se zgodi vašim možganom, ko pijete alkohol

Raziskavo so izvedli na miših, ki so jim dali etanol. Nato so uporabili kromosomsko analizo in preverili zaporedje DNK, da bi preučili genetsko škodo, ki jo je povzročil acetaldehid, škodljiva kemikalija, ki nastane, ko telo predeluje alkohol. Ugotovili so, da lahko acetaldehid poškoduje DNK v matičnih celicah krvi, ki vodijo v preurejene kromosome in trajno spreminjajo zaporedja DNK v teh celicah. Te nove ugotovitve nam torej pomagajo razumeti, kako pitje alkohola povečuje tveganje za razvoj 7 vrst raka, vključno z vrstami, kot so rak dojke in rak črevesja. Profesor Ketan Patel, glavni avtor raziskave, je dejal: “Nekatere vrste raka se razvijajo zaradi poškodb DNK v izvornih celicah. Raziskave kažejo, da alkohol torej lahko poveča tveganje za nastanek raka.”

Ne potrebujemo raziskav, da bi vedeli, da alkohol močno škoduje našemu zdravju. Pretirano pitje alkohola škodi našemu telesu in umu.

PREBERITE TUDI: Tako alkoholizem uniči mnogo družin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj