Dandanes je povsem normalno, da so otroci v glavnem ves čas obuti, sploh po mestih. A dejstvo je, da lahko udi najbolj kakovostna obutev otrokom škoduje, če jo začnejo nositi prezgodaj in da bi morali biti veliko več bosi, sploh v prvih letih življenja.

Seveda govorimo o bosi hoji po naravnih površinah kot sta npr. trava in zemlja, ne asfaltu, katerega trdota lahko, sploh ob daljši hoji, naredi več škode kot koristi. In za otroke bi bilo idealno, če bi ili čim več časa bosi – najbolje kar cele dneve.

Poleg tega pretrdi ali tesni čevlji lahko povzročijo deformacije, slabotne sklepe in mišice, slabšo gibljivost, stabilnost in koordinacijo.

Zakaj je torej bosa hoja čim dlje in čim pogosteje tako pomembna?

1. Stimulira živčni sistem in akupresurne točke

Ko otroci nosijo obutev, jim je odvzet najbolj osnovni senzorični občutek – to je občutek umazanije, kamnov, trave, listja, peska … pod nogami. Naša stopala so prepletena z nešteto akupresurnimi točkami in živčnimi končiči, ki prenašajo sporočila v preostale dele telesa. Nošenje obutve jih otopi, medtem ko jih bosa hoja krepi in stimulira – s tem pa celotni živčni sistem.

2. Krepi sklepe in mišice

Bosonoga hoja krepi otrokove mišice v stopalih in gležnjih, s čimer se jim izboljša ravnotežje in telesna drža. Aktivira in krepi lok stopala ter izboljša naravnanost mišic skozi cele noge. To preprečuje težave s stabilnostjo v sklepih in kasneje v življenju zmanjša nevarnost poškodb.

3. Krepi povezanost z naravo

Ko se otroci sezujejo, postanejo takoj bolj povezani z okoljem naravo, in bolj pozorni. Kako je občutiti zemljo pod nogami? Je tistole oster kamen? Kaj se premika v grmovju? Izostrijo se njihovi občutki – postanejo pozorni in iz te pozornosti pride tudi spoštovanje naravnega sveta. Čutijo mehkobo trave. Šelestenje suhega listja. Ostrino kamenčkov peska. Ko imajo polno aktiviranih vseh pet čutov, so v celoti povezani z naravo in le kaj boljšega jim lahko omogočite?

4. Ozemljevanje: povezovanje z naravno energijo zemlje

Kadar hodimo bosi, se preko stopal povezujemo direktno z energijo zemlje in negativni elektroni se absorbirajo v naše telo. Ker imamo zaradi sodobnega načina življenja, v katerem smo obdani z raznimi elektronskimi in sevajočimi napravami, preveč pozitivnih elektronov, se tako ponovno vzpostavlja naravno ravnovesje.

5. Nevtralizirajo se prosti radikali za boljši spanec

Bolečine, utrujenost, slab spanec, avtoimunske in kronične bolezni so vse povezane z vnetnimi procesi v telesu. Te sprožamo z nezdravim načinom življenja, predvsem s predelano prehrano, odsotnostjo gibanja in stresom. S tem, ko hodimo bosi, se nevtralizira delovanje prostih radikalov in s tem tudi zmanjša vnetne procese v telesu. Če je otrok veliko bos, bo absorbiral več negativnih elektronov in bo bolje spal.

Bosonoga hoja po naravnih površinah ima nešteto pozitivnih vplivov na razvoj otroka, zato mu to omogočite, kadarkoli je možno. Izboljšali se bodo občutljivost na zunanje dražljaje, občutki, ravnotežje, moč in koordinacija.

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

Škodljivost obute hoje potrdile tudi raziskave

Da je bosa hoja izjemno zdrava in ključna za zdrav razvoj otroka, pa je potrdilo tudi več raziskav.

Tako so že daljnega leta 1992 v znanstveni publikaciji Bone and Joint Journal ugotovili, da ima nošenje čevljev v zgodnjem otroštvu uničujoč vpliv na razvoj stopalnega loka, saj povzroči nastanek ploščatih stopal.

V raziskavi ‘Gait and Posture’ iz leta 2008 so ugotovili, da tanjši in bolj fleksibilni čevlji manj vplivajo na gibanje otrokovega stopala kot navadni. Ko so preučili naravno gibanje bosih otrokovih stopal, so priporočili, da so otroci čim več bosi oz. nosijo čevlje, ki čim manj vplivajo na njihova stopala.

Leta 2008 so v znanstveni publikaciji Foot and Ankle Surgery objavili raziskavo, v kateri priporočajo, da majhni otroci nosijo športno obutev, ki je bolj fleksibilna in se giba z njihovim stopalom. Ker otroci doma hodijo bosi po trdih površinah, kar ni zdravo, morajo imeti zelo blago blaženje, zato naj bo to kakovostna in tanka športna obute, a ne ves čas. Zunaj, na naravnih površinah, pa naj bodo bosi. Preveč blaženja, torej zaščite, pa je škodljivo.

Leta 2011 so v znanstveni publikaciji Journal of Foot and Ankle Research ugotovili, da čevlji spremenijo otrokovo držo in gibanje pri hoji – med drugim se poslabša gibanje notranjih mišic stopala, kar stopala oslabi.

​​​

Človeška stopala so torej nekaj neverjetnega, predvsem pa veliko bolj kompleksna, kot si mislimo na prvi pogled; vsako stopalo ima preko 200.000 živčnih končičev zgolj v podplatu; v stopalu in gležnju je kar 26 kosti, 33 sklepov in preko 100 mišic, tendonov in ligamentov. Ni si težko predstavljati, da že majhen vpliv na tako kompleksno strukturo povzroči vrsto sprememb.

Predvsem pa imajo stopala zelo velik vpliv na celotno telo, gibanje, držo in zdravje. Zato naj bodo otroci čim pogosteje bosi, pa tudi odrasli si lahko naredimo uslugo in kadarkoli le moremo izkoristimo bosonogo hojo. Čim hodimo v čevljih, namreč hodimo vsaj malo napačno in če damo otroka prezgodaj in prepogosto v čevlje, se mu stopala in vse ostalo ne razvijejo pravilno, kar praviloma pusti posledice za celo življenje.

PREBERITE TUDI: 5+ razlogov, zakaj bi morali redno hoditi bosi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj