… Japonskem, Tajskem, Kitajski, Koreji. Indijanci na Paragvaju so steviine liste že stoletja uporabljali kot sladilo za svoje pijače, so jo pa tudi žvečili zgolj za sladke užitke. Leta 1970 pa je stevia postala znana in priljubljena kot sladilo v izdelkih na Japonskem.

Stevia vsebuje molekulo steviozid, ki je 300-krat slajša od sukroze, poleg tega skoraj nima kalorij: 10 listov vsebuje približno 1 kalorijo, kar pomeni, da je stevia izjemno naravno sladilo brez škodljivih vplivov, ki jih imata sladkor in umetna sladila. Stevia pa je nadvse uporabna tudi v primeru bolezni:

  • Diabetes: stevia je naravno sladilo, ki stabilizira količino sladkorja v krvi brez uporabe inzulina, zato je idealno sladilo za vse bolnike z diabetesom.
  • Visok krvni tlak: Raziskave so pokazale tudi, da stevia znižuje krvni tlak.
  • Hujšanje: ker stevia praktično ne vsebuje kalorij, je idealna za vse, ki hujšajo ali želijo ohraniti zdravo telesno težo.
  • Karies: če želite preprečiti karies in ohraniti zobe zdrave, potem, je stevia idealna,s aj je sladkor znan povzročitelj zobne gnilobe.
  • Kandida: sladkor je hrana za kandido, zato, če se vem ponavljajo tovrstne težave, je prvi korak popolna ukinitev sladkorja, ki ga lahko nadomestite na naraven in neškodljiov način: s stevio.

Način uporabe

Stevia je na voljo v obliki tablet, prahu in tekočine, doziranje pa je odvisno od jakosti izdelka in želja posameznika. Uporablja se jo lahko tudi v kuhinji, tako za peko kot tudi kuhanje. Njena uporaba ni omejena, saj nima stranskih učinkov.

In kako izbrati pravo stevio?

Na trgu je zelo veliko izdelkov, ki se prodajajo pod imenom stevia, a mnogi med njimi so popolno zavajanje, saj vsebujejo komaj kaj stevie, na kar so opozorili tudi na ZPS. Zato poskrbite, da boste izbrali zares kakovosten in koncentriran izdelek, ki ne vsebuje polnil in nadomestkov.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj