Zeleni smoothie vsebuje toliko sadja in zelenjave, kot ga v večini ljudje ne zaužijejo skozi ves dan. Poda tudi veliko energije, ki se bo povečala zaradi visoke količine hranilnih snovi in vlaknin, ki jih vsebuje takšen 'življenjski' napitek. Predstavlja tudi pomemben del pri spomladanskem čiščenju in razstrupljanju.

Sestavine (priporočljivo je, da so ekološko pridelane):

 • 2dcl vode
 • eno manjšo glavico solate
 • 3-4 stebla zelene
 • 3-4- šopke špinače
 • eno narezano jabolko
 • eno narezano hruško
 • eno banano
 • sok ene limone


Foto: YouBeauty.com

Napotki: najprej v mešalniku zmešajte kozarec vode in solato. Mešajte pri nizki hitrosti toliko dolgo, dokler ne nastane zmes. Nato dodajte zeleno, jabolko, hruško ter to zmešajte pri visoki hitrosti. Napitek zaključite z dodatkom banane in limoninega soka.

Zeleni smoothie pa lahko pripravite tudi s superživili:

 • zmešajte en šop špinače,
 • dve jabolki,
 • žličko spiruline v prahu
 • žličko ječmenove trave v prahu
 • po želji lahko vanj dodate še kakšno svoje priljubljeno sadje in/ali zelenjavo. Prihaja tudi čas kopriv, ki jih boste lahko vključili v svoj zeleni eliksir.

S takšnim napitkom lahko resnično rečemo: "Na zdravje!"

Ali zeleni smoothie že uživate? Kakšne so vaše izkušnje, počutje in pa katere sestavine vsebuje vaš zeleni napitek?

Vir naslovne fotografije: t0.gstatic.com

7 KOMENTARJI

 1. Jaz sem prav te dni preizkusila en recept s pomarančo, limeto, limono, velko sveže špinače in malo banane. Prav fajn. Tudi tale recept je zanimiv, bi pa izpustila zeleno (oziroma jo nadomestila s čem drugim), ker je žal ne maram. Peteršilj ali bazilika, recimo, to bi po moje šlo.

 2. Ne rabiš blenderja, s paličnim mešalnikom je meni še boljše/hitreje in manj je packarije in potem pomivanja.

  Jaz miksam samo sadje, zmiksana surova zelenjava se mi gabi in si sploh ne predstavljam, da bi to pila.

 3. Meni so pa zeleni smutiji super, če kdaj nimam pri roki zelenja in naredim sadnega, takoj opazim, da nekaj manjka. Dajem pa vedno čimmanj sestavin (po navadi 1 do 2 vrsti sadja in 1 do 2 vrsti zelenja). Sicer pa je moj fant tudi trdil, da je to ogabno (čeprav niti poskusil ni), zdaj pa vedno ko naredim, tudi on spije en kozarec 🙂

 4. Že več kot leto dni redno uživam smoothie vsaj 4-5krat na teden. Zdaj, če delaš 2 dcl smoothie-ja iz jabolk in banan, potem palični mešalnik mogoče zadošča. Če pa se lotiš priprave liter (in več) smoothie-ja in uporabljaš tudi zmrznjeno sadje, oreščke, semena&co pa toplo priporočam nakup kakovostnega blenderja, ki porabi 30-90 sekund, da vse te sestavine spremeni v tekoče stanje odličnega okusa. Za pranje posode pa porabiš ravno toliko časa kot za palični mešalnik.

  Poleg raznoraznega sadja, za smoothie-je uporabljam tudi zelenjavo: korenje, kumare, špinačo, blitvo, zeleno, peso, brokoli, … in začimbe: cimet, ingver, … pa kakav ter oreščke in semena.

  Če bi rade začele piti zelenjavne smoothie-je, vam priporočam, da začnete s špinačo ali korenjem. Pest špinače skupaj z banano ali/in borovnicami je zelo okusen smoothie – zagotavljam vam, da tudi v sanjah ne boste okusile špinače, banane vedno prevladajo … le barva vas bo opomnila na to.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj