… med drugim pri zdravljenju visokega krvnega tlaka, visokega holesterola, želodčnih težav in kroničnih bolezni. Ta poseben česen se lahko uporablja interno ali lokalno kot zeliščni dodatek ali pa se doda obkladkom in drugim domačim zdravilom. Spodaj je navedenih nekaj dobro znanih zdravstvenih koristi uporabe čemaža v vaši vsakdanji rutini.

1. Kronične bolezni

Aktivne sestavine v čemažu imajo sposobnost nevtralizirati delovanje prostih radikalov, preden lahko povzročijo celične mutacije in oksidativni stres v različnih delih telesa. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka in druge kronične bolezni, kot so bolezni srca ali artritis.

2. Izboljšuje zdravje srca

Znano je, da ima čemaž pomirjujoč učinek na visok krvni tlak, kar lahko zmanjša tveganje za aterosklerozo, srčne napade in možgansko kap. Poleg tega lahko čemaž zniža splošno raven slabega holesterola in s tem ohranja vaše srce v dobri formi, ko se starate.

3. Želodčne težave

Antibakterijske in antiglivične spojine, ki jih najdemo v tej divji obliki česna, lahko pomagajo ponovno uravnovesiti bakterijsko floro v vašem črevesju, kar pomaga umiriti vnetje, napenjanje, krče, zaprtje in druge želodčne težave, ki jih morda imate.

4. Antibakterijski učinek

Divji česen pomaga čistiti želodčno-črevesni sistem mikrobov in bakterij. Zato se lahko njegovo redno uživanje uporablja kot profilaksa proti hudim boleznim, vključno z rakom.

5. Vnetja in okužbe

Uživanje svežega divjega česna blagodejno vpliva na parazite v črevesju. Pomaga pri preprečevanju draženja črevesja in ščiti organizem pred prehladom in gripo. Pomaga pri zdravljenju bronhitisa, saj čisti dihalne poti, lajša dihanje in zmanjšuje kašelj.

6. Dobro za kožo

Divji česen v obliki kopeli je idealen za vse, ki jih pesti problematična koža, vnetni procesi na koži, razdraženost kože, ekcemi in dermatitis.

7. Pomaga pri razstrupljanju

Lastnosti divjega česna so učinkovite pri čiščenju telesa pred strupi. Natančneje, divji česen čisti jetra, ledvice, notranjost in mehur.

8. Proti utrujenosti

Utrujenost ob spremembah letnih časov pesti marsikoga. Pogosto gre za pomanjkanje nekaterih vitaminov – kalcija, kalija, železa itd. Utrujenost lahko zelo dobro in hitro premagamo s pomočjo čemaža. Rastlina ima te in številne druge pomembne vitamine in minerale že sama po sebi.

PREBERITE TUDI: Recept: Čemaževa juha s slanino

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj