In medtem, ko je črna kava nedvomno eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu, obstaja še ena druga kava s povsem drugačnimi učinki.

Pravzaprav gre za isto rastlino, a ker zrna niso pražena – torej ostanejo zelena, zaradi česar se tudi imenuje zelen akava – ima povsem drugačne učinke. Zelena kava vam tako lahko pomaga pri aktivnem življenju, pospeševanju presnove, zaviranju staranja in ohranjanju vitke linije.

Črna vs. zelena kava

Da bi dobili klasično in vsem znano, torej črno kavo, se kavna zrna pražijo in predelujejo. Postopek praženja povsem spremeni okus, aromo, barvo in koncentracijo hranilnih snovi v zrnu.

V nasprotju s črno kavo pa zelena kavna zrna niso pražena in ostanejo popolnoma surova, zato vsebujejo veliko klorogenske kisline, ki ima številne ugodne vplive za zdravje. Človeški organizem dobro presnavlja klorogensko kislino, zato lahko iz zelene kave dobi mnoge koristi za zdravje.

Zelena kava sicer nima močnega in bogatega okusa kot pražena kava, zato se jo praviloma uživa v obliki prehranskih dopolnil. Zelena kava tudi skoraj ne vsebuje kofeina v primerjavi s praženo kavo, zato je načeloma primerna tudi za bolj občutljive na kofein.

Neverjetne koristi zelene kave za zdravje

Pomaga pri hujšanju

Ekstrakt zelene kave je zelo cenjeno dopolnilo zaradi ugodnega vpliva spodbujanja hujšanja. Dokazi kažejo, da klorogenska kislina pomaga telesu pri izgorevanju glukoze in maščob, zmanjšuje absorpcijo ogljikovih hidratov, kar preprečuje posskoke sladkorja v krvi, in ohranja lipidni profil pod nadzorom. Znano je, da redno uživanje zelene kave sproži presnovo, kuri maščobe in pomaga ohranjati vitkost oz. jo dobiti nazaj, če smo se zredili.

Uravnava krvni sladkor

Koristi klorogenske kisline v zrnih zelene kave so tudi pri ugodnem vplivu na stabiliziranje ravni sladkorja v krvi in izboljšanje občutljivosti na inzulin. Tako tudi zmanjšuje kopičenje maščob, kar pripomore k izboljšanju ravni sladkorja v krvi in tudi zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Zdrava prehrana, redna telesna dejavnost in uživanje dopolnil, kot je zelena kava, lahko v veliki meri pomagajo uravnovesiti raven sladkorja v krvi.

Uravnava krvni tlak

Zelena kava lahko tudi znižuje povišan krvni tlak in tako ugodno vpliva na zdravje srca. Znano je, da širi krvne žile in zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola, ki zvišuje krvni tlak. Vsakodnevno pitje zelene kave je dragoceno za ohranjanje krvnega tlaka pod nadzorom.

Z ta učinek se lahko zahvalimo močnim antioksidantom, ki jih vsebuje – polifenolom – in klorogenski kislini.

Močni učinki proti staranju

Ekstrakt zrn zelene kave vsebuje klorogensko kislino, ki skupaj z ostalimi snovmi v zeleni kavi delujejo antioksidativno, kar pomeni, da preprečujejo poškodbe celic in tako zavirajo staranjepoleg tega ima tudi antidiabetični učinek, zaščitni učinek na DNK in nevroprotektivni učinek.

Zato se ekstrakt zelene kave pogosto uporablja tudi v izdelkih za nego kože, ki ščitijo kožo pred škodljivimi vplivi okolja.

Pomaga pri preprečevanju raka

Zrna zelene kave so polna pomembnih hranilnih snovi in antioksidantov, ki pomagajo v boju proti poškodbam, ki jih v telesu povzročajo prosti radikali, saj ti povečujejo tveganje za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni. Študije so razkrile tudi, da klorogenska kislina v zelenih kavnih zrnih preprečuje nastanek tumorskih celic in tveganje za nastanek nekaterih vrst raka.

Izboljšuje razpoloženje

Ker so zelena kavna zrna bogata z antioksidanti, imajo krepčilen učinek, ki izboljšuje psihomotorično in kognitivno zmogljivost ter preprečuje Alzheimerjevo bolezen. Poveča lahko sproščanje dopamina, ki izboljša razpoloženje, pozornost, budnost in delovanje možganov.

Razstruplja

Ekstrakt zelene kave deluje kot naravno razstrupljevalno sredstvo in pomagajo iz sistema odplakniti toksine, nečistoče, odvečne maščobe in holesterol.

Zaključek

Zelena kava je pridobljena iz surovih zrn kavovca. Izvleček je zelo priljubljen kot prehransko dopolnilo za pomoč pri hujšanju; nadvse koristen pa je tudi za uravnavanje ravni sladkorja v krvi in krvnega tlaka.

Z uživanjem zdrave zelene kave lahko izkoristite vse njene neverjetne blagodejne učinke. Na voljo je v obliki prehranskih dopolnil.

PREBERITE TUDI: Konjugirana linolna kislina – za zdravo in vitko telo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj