Obstaja mnogo oblik rekreacije. Zunanje, notranje, individualne, skupinske, takšne in drugačne oblike športa in fizičnih aktivnosti. Sedaj, ko prihaja hladno obdobje, mnogi raje telovadijo notri, na toplem in suhem. Mnogo ljudi šport napačno povezuje le z močjo, vzdržljivostjo, naporom ali hitrostjo.

Vse športne aktivnosti, ki so temu podobne, močno potrebujejo tudi drugačno oporo, ki se jo mnogo športnikov premalo zaveda. Izjemno pomembna je namreč tudi stabilizacija telesa, pravilna drža, sproščanje mišic in napetosti ter koordinacija. Pomembni sta tudi telesno in duševno ravnovesje, ki sprostita telo in duha. Joga in pilates prinašata prav to, a v čem je med njima pravzaprav razlika?

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

Skupne lastnosti joge in pilatesa:

  • oba vadbena programa sta celovit in dobro izdelan sistem umske in telesne priprave, kjer je poudarek krepitvi telesa in duha;
  • vadbi imata podobne pripomočke, za osnovne vaje namreč potrebujete le blazino in udobna oblačila;
  • pri obeh vadbah se osredotoča tudi na gibanje;
  • vadbi spadata med mirneješe vadbene programe.

Razlike med jogo in pilatesom

Tako podobni, a vseeno zelo različni vadbi.

Joga

Joga ima večji poudarek na duhovnem razvoju, zadovoljstvu, sreči ter osebni rasti. Pri izvajanju joge hkrati neujemo telo in dušo. Je sistem, v katerem je poudarek na tem, da se uravnovesi vse plasti človeka; subtilno, kavzalno, mentalno in fizično telo. Zadovoljstvo namreč lahko dosežemo, ko imamo le-to vse v ravnovesju. Gibanje je statično, ogromno je raztegov in krepitev. Pri jogi obstaja ogromno tehnik in metod, vse pa vključujejo določene telesne položaje, sproščanje, poglabljanje vase in dihalne vaje. S tem se doseže umiritev duha, boljši pretok energije in sproščeno telo. Pri jogi je dihanje sproščujoče.

Pilates

Pilates ima manj poudarka na duhovni ravni, čeprav enako veliko naredi za dobro počutje. Pri izvajanju pilatesa se gre bolj za krepitve in gibljivost. Z rednim izvajanjem vaj se namreč utrdijo mišice, izboljša drža, sproščajo se energetske blockade in napetosti ter doseže marsikatere sicer bolj zapostavljene mišične skupine. Spoznava in krepi se center moči – center trupa, ki mora biti dobra opora vsemu ostalemu. Posebno dihanje naredi vadbo dodatno bolj učinkovito.

Vsaka izmed teh dveh vaj bo pripomogla h gibčnosti, moči, krepitvi in dobremu počutju. Joga ima torej večji poudarek na duhovni ravni, kar je primerno za vse, ki to potrebujejo. Za tiste, ki bi radi izboljšali ravnotežje, pa je morda pilates bolj primeren. Obe vadbi sta izjemno koristni, ker združita umirjanje telesa in hkrati krepitev mišic. Pomena tega se vse bolj zavedajo mnogi profesionalni in rekreativni športniki. Le umirjen um in močno in gibčno telo namreč lahko dosegata rezultate in preprečujeta poškodbe.

PREBERITE TUDI: Joga; čas zase in hrana za dušo

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj