… s sulicami bojevali z biki, medtem ko so mnogi to opazovali in pri tem navijali, je špansko vrhovno sodišče nedavno zavedno ustavilo.

Zaradi pritiska španskih organizacij za zaščito živali, kot sta PACMA in PETA, na odgovorne, je regionalna vlada Castilla y León leta 2016 na festivalu prepovedala tovrstno ravnanje z biki. Toda kmalu po tej prelomni odločitvi se je mestni svet mesta Tordesilas pritožil na vrhovno sodišče, češ da ni razloga za prepoved ubijanja.

Tokrat je špansko vrhovno sodišče pritožbo zavrnilo in enkrat za vselej prekinilo skoraj 500 let staro tradicijo tako rekoč mučenja živali. Bike na festivalu niso samo mučili s puščicami in sulicami, ampak jih na koncu tudi zabodli. Pred tem je so še živemu odrezali rep. Za to dejanje je mestni svet bikoborca nagradil s slavnostno sulico in medaljo.

Ta uspeh je pomemben mejnik v zgodovini Španije. Zavedanja vedno več ljudi, da takšno početje ni nedolžno, se kaže tudi v upadu števila obiskovalcev festivalov, na katerih se biki mučijo v imenu zabave. Več kot 100 mest je že prepovedalo bikoborbe. Raziskava je pokazala, da je več kot 80% Špancev proti temu krutemu dogajanju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj