To je lahko hote, torej namenoma, ali nehote (mame, preveč dela in obveznosti ali nespečnost zaradi stresa, bolezni ali zdravil).

A pomanjkanje spanja ima uničujoč vpliv na naše zdravje. Uničuje namreč imunski sistem, nas dela razdražljive, bolj občutljive, manj razsodne ipd. Pomanjkanje spanja ovira tudi produktivnost doma in na delovnem mestu.

Glavni učinki in simptomi pomanjkanja spanja

Kaj točno se zgodi v našem telesu, ko imate prekinjen spanec, premalo spanja ali je spanec zelo slab?

  • Večje tveganje za kronične bolezni, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, depresija, rak in splošna umrljivost.
  • Težave s koncentracijo pri delu ali v šoli. To lahko pomeni, da se težje učite, osredotočate, ste težje ustvarjalni, se držite rokov, si zapomnite informacije ali opravljate teste.
  • Težave pri vožnji in večja nagnjenost k nesrečam.
  • Manjša motivacija za druženje, kar se lahko prenese v občutek osamljenosti in žalosti.
  • Večja verjetnost, da boste bolj sedeči (manj telesno aktivni), ker boste preprosto preutrujeni – to pa prispeva k rejenju.
  • Povečan apetit in večje tveganje za prenajedanje zaradi želje po hrani, ki pomaga premagovati utrujenost (zlasti predelani, sladki oz. ‘tolažilni’ hrani).
  • Slabo razpoloženje, razdražljivost in celo večje tveganje za depresijo. Ljudje, ki jim primanjkuje spanca, se počutijo bolj živčne, preobremenjene, jezne, razočarane in zaskrbljene.

In katere so največje napake, ki jih mnogi delajo in si s tem uničujejo spanec?

1. Prepozen odhod v posteljo

Optimalna odprava na spanec je najkasneje 22:30. Načeloma strokovnjaki za spanje pravijo, da vsaka ura pred polnočjo šteje dvojno in po polnoči polovično.

2. Uporaba močnih luči, sploh modre svetlobe

Človeško telo ni bilo narejeno za ponočevanje, ampak naj bi šel spat takrat, ko nastane tema. Če torej upoštevamo zimo, ko se stemni že ob 16h in je temno do 7. ure zjutraj, večina pa ob uči in ekranih bedi do 22h, 23h ali celo kasneje, lahko preštejemo, koliko ur manka spanja nastane vsak dan.

Zima je še posebej namenjena spanju in počitku – naši predniki niso delali zunaj od jutra in večera in lovili hrane, ampak so veliko več spali in počivali. Sodobni človek pa pozimi tega ne upošteva in živi povsem drugače; ne spočije si. Če k temu dodamo še izjemno stresno – psihično in strupi v okolju – sodobno življenje, torej ni presenetljivo, da skorajda ni več zdravega človeka.

3. Gledanje v razne ekrane (TV, telefon, računalnik …)

Poleg tega namesto, da bi zvečer ob luči vsaj brali, to počne čedalje manj ljudi, ampak namesto tega gledajo TV, računalnike ali telefone. Branje je idealno za pred spanjem, saj nas zaziba v spanec, medtem ko ima umetna svetloba sodobnih naprav uničujoč vpliv na naše možgane in tudi kakovost spanca.

4. Pozna večerja

Strokovnjaki, pa tudi tisti, ki so to izkusili na lastni koži, vedo, da se najmanj 4 ure pred spanjem ne bi smelo jesti, sploh pa ne večjih in bolj težkih obrokov. Večina tega ne upošteva in ima večerje ob 19h, 20h ali še kasneje, kar prav tako zelo slabo vpliva na kakovost spanca.

Tako se namreč telo ukvarja s prebavljanjem hrane, namesto da bi se lahko sprostilo in zazibalo v miren, sproščujoč spanec. Poleg tega večerno prehranjevanje preprečuje avtofagijo in drastično zmanjša sposobnost regeneracije telesa – to pa pomeni pospešeno staranje in manj energije.

5. Spanje v nepopolni temi

Še ena od velikih napak, ki jih mnogi delajo, je spanje pri svetlobi. Pri tem ni potrebno, da je ta svetloba močna ali medla, ampak ima na spanec slab vpliv vsak najmanjši soj kakršnekoli svetlobe. Spati bi morali v popolni, čisti temi.

Raziskave namreč vsakič znova neizpodbitno potrdijo, da vsaka, tudi najmanjša svetloba drastično vpliva na slabši spanec, saj niža raven proizvedenega melatonina. Poleg tega spanje otrok pri svetlobi dokazano povzroča kratkovidnost; pri odraslih pa – med drugim – debelost, diabetes in povišan krvni tlak.

Enako škodljivo je spanje pri dvignjenih roletah, da nas prezgodaj zbudi jutranja svetloba.

6. Izogibanje soncu in naravni svetlobi

Medtem, ko so naši predniki cele dneve preživeli zunaj na soncu in v gibanju, je sodobni človek večino časa notri. In kot da to ni dovolj, se večina še izogiba soncu in uporablja visoke UV filtre, kar ima direkten in posreden vpliv na slabšanje splošnega zdravja.

Sončna svetloba ima velik vpliv na nešteto funkcij v telesu, tako s tem, ko posije na našo kožo, kot tudi ko jo absorbiramo skozi oči – na ta način se namreč sproži vrsta nujno potrebnih procesov v telesu. Zato je tudi nošenje očal tako škodljivo.

7. Pitje kave po 15. uri popoldan

Mnogi pijejo kavo pozno popoldan ali celo zvečer, a kofein ima povprečno razpolovno dobo v telesu 5 ur, pri mnogih, ki ga presnavljajo počasneje (a tega ne vedo), pa celo do 10 ur. Podobno učinkuje tudi, če popijete preveč kave.

8. Spanje v nepopolni tišini

Mnogi spijo ob odprtih oknih, da jih tekom noči ali prezgodaj zjutraj zbuja hrup. Večkrat, kot je naš spanec tako prekinjen, manj bomo naspani in več in hujših slabih vplivov na naše zdravje bo to imelo.

Če torej slabo spite, raje najprej preverite, kje vse delate napake, namesto da posegate po pomirjevalih in uspavalih, ki niso nedolžna, ampak imajo številne in zelo škodljive stranske učinke.

PREBERITE TUDI: Navade, ki vam preprečujejo dober spanec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj