Spanje brez oblačil in pižame je po mnenju znanstvenikov lahko ne le osvobajajoče, ampak tudi zelo zdravo. Ko ljudje spijo goli, se počutijo nezavedne in ta pripravljenost in odprtost, da razkrijejo vse, lahko poveča samozavest in pomaga osebi, da se počuti bolje.

Spanje brez pižame poživi telo in duha

Golota ne bo rešila ali ozdravila mnogih naših težav s spanjem, vendar strokovnjaki pravijo, da še vedno obstajajo nekatere majhne prednosti.

1. Mlajša koža

Zdravstveni strokovnjaki poudarjajo, da spanje brez oblačil daje koži možnost dihanja, kar omogoča boljši pretok zraka po telesu. Oblačila, kot pojasnjujejo, še posebej ozka, lahko omejijo prekrvavitev, zaradi česar koža težko absorbira vitamine in minerale, potrebne za proizvodnjo kolagena.

2. Hlajenje telesa

Spanje z izpostavljeno kožo pomaga uravnavati telesno temperaturo ponoči. Znižanje telesne temperature lahko prepreči pregrevanje – kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh. Raziskave kažejo, da občutek ekstremne vročine ponoči poveča budnost.

Občutek mraza pa nam lahko pomaga tudi hitreje zaspati. Telesna temperatura je sinhronizirana s cikli svetlobe in teme zunaj in običajno pade, ko sonce zaide.

3. Manj glivičnih okužb

Glivice in bakterije uspevajo v toplih in vlažnih območjih, kot so spodnji deli človeškega telesa. Ujeti znoj iz oblačil, ki vpijajo vlago, poveča tveganje za kopičenje mikroorganizmov, kar vodi do glivičnih okužb in srbenja. To pomeni, da medtem, ko spimo goli, poskrbimo za večjo cirkulacijo zraka po golem telesu in preprečimo pregrevanje intimnih delov.

4. Boljša intimnost

Stik koža na kožo med partnerjema lahko okrepi vez. Raziskave kažejo, da se ob dotiku partnerjeve kože sprošča “hormon ljubezni”, imenovan oksitocin. Ta kemikalija zmanjšuje stres in spodbuja odprtost in socialno povezanost z drugimi.

PREBERITE TUDI: Spanje je osnova zdravja, a verjetno delate te napake

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj