Pri nakupovanju se ženske večinoma delimo na dve skupini: tiste, ki ga obožujejo, in tiste, ki jim predstavlja podobno muko kot čiščenje kopalnice. Tem slednjim stopijo kocine pokonci, ko samo pomislijo na slabo svetlobo v garderobah, ki povzdigne paranojo o podobi lastnega telesa v višave, na etikete s ceno, ki povzročajo vrtenje evrčkov pred očmi, ali pa jih trendi spomnijo na lastne modne okostnjake v omari, ki počivajo nekje zadaj v temnem delu in najbrž nikoli ne bodo videli belega dne. Za takšne ljudi je nakupovanje nekje na dnu lestvice prioritet in posledično je njihova garderoba sestavljena iz provizornih kosov, ki lastnika niti ne navdušujejo niti v njih ne izgleda čudovito. Na drugi strani pa nakupovalni navdušenci nimajo problema zabijati svojega prostega časa po nakupovalnih centrih. Njihova edina pomanjkljivost je, da pogosto kupujejo preveč impulzivno, kar privede do kopice nepovezanih in kmalu odvrženih kosov, saj se jih lastnik kaj hitro naveliča.

Smotrno nakupovanje oblačil

Ne glede na to, v katero skupino spadate (možno je tudi, da nekam vmes), lahko premagate strah pred nakupovanjem ali pa se brzdate pred lahkomiselnimi nakupi, če ste bolj sistematični v pristopu do šopinga. Poskusite slediti naslednjim napotkom in kmalu bo vaša garderobna omara polna kosov, v katerih boste dejansko želeli biti videni.

Načrtovanje

Natančno preglejte vsebino svoje garderobne omare. Pomerite stvari, ki jih že dolgo niste oblekli. Vrzite stran vse, kar je ponošeno, podarite zastarelo in kose, ki vam niso kot uliti, nesite na manjše popravke k šivilji. Pomislite tudi na hektična jutra, ko se želite čim prej obleči in oddrveti v službo. Kaj vedno iščete med oblačili, a nikoli nimate? Mogoče črno elegantno krilo? Belo bluzo? Prehodni jopič? Naredite seznam stvari, ki jih morate nadomestiti ali dokupiti ter jih razvrstite po prioriteti.

Določite si vsoto, ki jo lahko porabite za novo garderobo. Na stran si dajte dovolj denarja, da lahko kupite, kar potrebujete, a hkrati ne greste v minus. Imejte v mislih tudi dejstvo, da so zimska oblačila v povprečju dražja od poletnih.

Smotrno nakupovanje oblačil
 

Nakupujte le v trenutkih, ko se počutite dobro v svoji koži. Če stopite v trgovino, ko imate slab dan, se lahko zgodi dvoje: da začnete brezglavo nakupovati v upanju na izboljšanje razpoloženja ali pa vas še bolj zamori, ko se vidite v ogledalu v garderobi in imate občutek, da vam nič ne pristoji.

Za nakupovalne pohode se vedno oblecite čim bolj udobno. Oblačila naj bodo takšna, da jih lahko čim lažje slečete in spet oblečete: npr. hlače, pulover in čevlji brez vezalk. Izogibajte se hlačnim nogavicam, razen če nakupujete nekaj, kar boste tudi kasneje nosili z njimi (krilo, obleka). Nosite čim bolj preproste spodnje hlačke in gladek modrček, da se izognete motečim črtam in gubam, ko pomerjate oprijeta oblačila.

Vzemite si čas. Ne nakupujte tik pred zdajci nečesa, kar nujno potrebujete. To je pogosta napaka, kadar gre za oblačila za posebne priložnosti. Če niste tip človeka, ki bi imel že doma pripravljene outfite za uradni dogodek, službeni intervju ali poroko, planirajte nakupovanje takšnih kosov vsaj mesec pred posebnim dogodkom. Predvsem pa ne tlačite obiska trgovin v svoj odmor za malico. Za brskanje, pomerjanje in preudarno odločitev potrebujete več časa.

5 KOMENTARJI

  1. najbolj me je navdušil nasvet, ki se ga sama še nisem spomnila in ga bom sigurno upoštevala. razvrščanje oblačil glede na prioriteto. to bo eno izmed naslednjih opravil v moji omari 🙂 komaj čakam!

  2. Zelo zanimiv pogled na nakupovanje, res odličen članek! Čeprav, kadar jaz ugotovim, da potrebujem npr. prehodno jakno črne barve, zagotovo ne bom našla takšne, ki bi mi odgovarjala, najdem pa lepo rdeče krilo 😀 Po mojih izkušnjah najdem najboljše kose ravno takrat, ko grem neobvezno pogledat po trgovinah in mi kaj “pade v oči”.

  3. Živa, sijajen članek! strinjam se prav z vsakim stavkom, čeprav sem jih prebrala bolj na hitro ;). naj pomaga vsem tistim, ki jim je nakupovanje primerljivo s čiščenjem WC-ja ;), čeprav si sama tega ne znam predstavljati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj