… kardiovaskularnih bolezni bi morala vplivati na odločitve ljudi, da bi zmanjšali uživanje sladkorja v sladkarijah, pijačah in nezdravi hrani, je mnenje strokovnjakov. Uživanje sladkorja v katerikoli obliki namreč vodi v parodontalno bolezen, pri kateri propadajo kosti okoli zob. Strokovnjaki menijo, da lahko kronično vnetje dlesni sproži vnetne procese, ki vodijo v bolezni srca v obliki arteroskleroze, ki pomeni poapnenje žilnih sten.

Dr. Ahmed Rashid z univerze Cambridge, je napisal: “Hitra prehrana vsebuje veliko sladkorja, soli in nezdravih maščob in vpliv sladkorja, ki ga vsebuje, na ustno zdravje, je pomemben. Junk hrana, sladkarije in sladkane pijače tako posredno povečajo nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni, pri čemer so sladkane pijače najhujše, saj so glavni vir sladkorja za mnoge ljudi.”

Sladkane gazirane pijače so dostopne skorajda povsod – v šolah, na fakultetah, v pisarnah, poslovnih stvabah ipd. – in mnogi ljudje so jih nadomestili za vodo in nesladkane čaje. To pa se seveda pozna tudi na zdravstvenem stanju ljudi. Ljudi je zato treba osvestiti, da le pol litra take pijače vsebuje več žličk sladkorja, zato naj jih nikar ne pijejo za žejo, poskrbijo pa naj tudi za ustrezno ustno higieno, saj je to poleg zdravega življenjskega sloga eden najpomembnejših dejavnikov za preprečevanje bolezni srca kasneje v življenju.

Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Journal of the Royal Society of Medicine.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj