… nesladkanih čajih. A poleg debelosti in diabetesa so te odgovorne celo za mnoge smrti – in to najmanj 184000 oseb letno, je bilo objavljeno v strokovni reviji Circulation. "V mnogih razvitih državah je veliko smrti zgolj zaredi ene sestavine v prehrani sladkorja oz. sladkanih pijač. Zmanjšanje uživanja sladkanih pijač bi morala postati svetovna prioriteta," so povedali avtorji raziskave.

Gre za prvo podrobno globalno raziskavo o vplivu sladkanih pijač na zdravje in njihovo povzročanje smrti, diabetesa, bolezni srca in rakavih obolenj. Pod sladkane pijače sodijo popolnoma vse, ki so sladkane s sladkorjem in fruktozo, vključno s športnimi, izotoničnimi, energijskimi in vse vmes, ki imajo vsaj 50 kalorij na 2,5 dl. Preučili so 62 raziskav o sladkanih pijačah, ki so vključevale 611971 oseb iz 51 držav ter razne nacionalne podatke iz 187 držav. Preračunali so neposredni vpliv sladkanih pijač na diabetes, debelost, kardiovaskularne bolezni in rakava obolenja.

Tako so bile sladkane pijače v letu 2010 odgovorne za:

  • 133000 smrti zaradi diabetesa;
  • 45000 smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni;
  • 6450 smrti zaradi rakavih obolenj.

"Treba je spremeniti prehrano in povečati vnos zelenjave in sadja. Od sladkanih pijač in sladkarij ni nobenih koristi in zamenjava slednjih za zdravo prehrano in vodo bi prihranila desetine tisoče smrti letno," so povedali raziskovalci. Raziskava je tudi ponovno potrdila, kar so pokazale že pretekle raziskave – revnejši in manj izobraženi pijejo več sladkanih pijač in med njimi je tudi več smrti. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da jih za žejo pije veliko otrok in mladih, pri katerih je prisotnih tudi čedalje več sodobnih bolezni in to že v otroških letih – celo več kot pri odrasli populaciji, ki je rasla ob bolj normalni prehrani in načinu življenja.

Kaj pa vi pijete za žejo? Ali dovolite svojim otrokom uživanje sladkorja, sladkanih pijač in sladkarij?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj