Notranjost francoskih domov lahko označimo kot bogato okrašeno, navdihnjeno z vintage elementi, v prostoru v večini prevladuje ena barva (sten, tkanin …). Zasledimo bogate detajle, precejšnjo uporabo zlate in bronaste, ki podata videz razkošja. Pohištvo je antično, okna opremljena z bogatimi zavesami, na mizi pa pogosto šopek svežega cvetja … Odlična ideja za to, da se lotimo kakšnega kosa babičinega pohištva in ga obnovimo, ter mu vdihnemo novo življenje.

1. Videz nedokončanosti

Francoski dom ni nikoli popolnoma dodelan in urejen do zadnjih detajlov. Prostori so videti na nek način nedokončani. Vedno obstaja element nedokončanosti, pa naj bodo to rahlo privihane odeje na postelji, ali pa klasičen portret, na katerem je že vidna okrušena barva. Če imajo po drugi strani tudi radi videz starega, lahko sklepamo, da ni nikoli nič popolnoma nedotaknjeno.

2. Trenutek zmage

V kontrastu z nekimi nedokončanimi trenutki, detajli, nekateri od najbolj elegantnih francoskih domov vsebujejo tudi dotik razkošnosti, kot so dramatične, do tal segajoče svilene zavese, pozlačena velika ogledala, svečniki, slike s starinskimi okvirji, pisalne mizice z ogledalci v vintage stilu ipd.. Vse malo spominja na videz kakšne srednjeveške sobe plemičev.

3. Klasične omare

Francozi imajo v prostoru posamezen, ločen in preprost kos pohištva – klasično omaro s policami in palico za obešanje. V spalnici služi hranjenju oblek, v kopalnici pa kot mesto, kjer je zloženo perilo in brisače. V dnevnih sobah je zaslediti tudi veliko knjižnih polic oziroma omar za knjige.

4. Dotik blišča

Notranjost francoskih domov je redko neokusna, kar seveda ne sovpada niti z njihovim okusom za stil, a antičnim kosom pohištva, ki jih imajo zelo radi, dodajo nek dotik blišča, ki je lahko v obliki starega francoskega lestenca, ki spet spomni na kakšne kraljeve dvore. Če bi radi ustvarili pravi stil in z njim najbolj zadeli, malo poglejte v čas Marie Antoinette. Stene pogosto krasijo tudi umetniške slike ali kakšne črno-bele fotografije – vse pa vedno dodajo nek občutek romantičnosti, kakršni Francozi praktično so.

5. Poudarjanje arhitekture

Številni domovi – še posebno v Parizu, so opremljeni z zares veličastno arhitekturo, saj ima Francija seveda za ponuditi bogato zgodovino. Francozi so na to ponosni in svoje domove radi opremljajo z vintage elementi. Različni tramovi, lesena tla, oboki, kamin – ohranijo jih in potem temu prilagodijo ves stil, ter stene raje prebarvajo v belo, da tako izpostavijo pomembne detajle in posebnosti njihovega doma. Če imajo na primer lepa tla, se bodo odpovedali preprogi, ali pa si omislili stekleno klubsko mizo, da bodo tla lepo vidna.


Tudi v sodoben način opremljanja dodajo nekaj svojih elementov in ohranijo kaj starinskega

6. Element sprostitve

Francozi so znani po varčevanju z vodo, zato se pogosto dolgemu tuširanju izogibajo, zadovoljstvo pa jim predstavljajo kopeli, zato v svoje kopalnice večinoma nameščajo stare dobre kadi. So namreč strokovnjaki v sproščanju in zato vedo, da se v polni kadi lahko sprosti um in telo. V kopalnico tako dodajo veliko, porcelanasto.

7. Nežne barve

V njihovem domu bomo redko zasledili močne, žive barve. Precej dobro obvladajo barvno kolo, v njihovem domu pa pogosto zasledimo stene v nežnih, pastelnih odtenkih, kar deluje romantično, zasanjano in je praktično povsem v njihovem stilu in v koraku z načinom življenja. So za umirjene odtenke kot so bela, peščena, siva, sivo-bela, nežno mint … Zaslediti je tudi romantično navdihnjene tapete.

Kaj vam je najbolj všeč pri njihovem opremljanju?

Foto: domainehome.com

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj