Se borite proti staranju? Redno telovadite, zdravo jeste, meditirate, izgoibate se stresu, … skratka počnete vse, da bi čim dlje ostali mladi ali vsaj mladostni? Morda pozabljate na pomemben dejavnik.

PREBERITE TUDI: Ženske, pazite, s kom imate spolne odnose!


Raziskave so pokazale, da spolni odnosi zavirajo staranje. Spolni odnos ni le gola človekova potreba ali zabava. Je veliko več kot le to in ima tudi mnogo pozitivnih učinkov na naše zdravje. Spolni odnosi zmanjšujejo stres, izboljšajo spanec, nižajo krvni tlak, večajo delovanje imunskega sistema in – seveda, izboljšajo povezanost s partnerjem v razmerju. Sedaj pa je znanost potrdila še nekaj: če imate spolni odnos enkrat tedensko, boste morda živeli dlje.

Raziskava je bila izvedena v Kalifornij, in je vključevala 129 žensk, ki so imele otroke in bile v razmerju. Vzeli so jim tudi vzorce krvi in analizirali indikatorje staranja. Po analizi so našli zanimiv vzorec: ženske, ki so imele spolni odnos vsaj enkrat tedensko, so imele znatno daljše telomere – zaščitno kapico na DNA, ki določa življenjsko dobo celice – od tistih, ki niso imele spolnih odnosov vsaj 1x tedensko.

Sčasoma se telomeri namreč poslabšajo zaradi dejavnikov, kot so slaba prehrana, pitje alkohola in naravnih procesov staranja. Toda njihovi rezultati kažejo, da lahko redni spolni odnosi popravijo in podaljšajo telomere, kar pomeni, da celice živijo dlje in vam pomagajo ostati mlajši. Raziskovalci so povezali krajše telomere z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so rak, bolezni srca in diabetes. Zdi se, da daljši telomeri pomagajo preprečiti bolezen. Raziskava je majhna in pravijo, da je potrebno ugotovitve potrditi z nadaljnjimi raziskavami.

PREBERITE TUDI: Top vadba, ki najbolj upočasnjuje staranje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj