Številka je že presegla letno mejo 1000, starostna meja zbolevanja se vztrajno niža. Za rakom dojk letno umre okoli 400 žensk. Mesec oktober, znan kot Rožnati oktober, je svetovni mesec boja proti raku dojk – mesec, ko naj bi predstavniki civilne družbe še bolj opozarjali na problematiko raka dojk, najpogostejšega raka žensk.


Ne pozabite na redno samopregledovanje

Če zatipate spremembo v dojki, se morate o tem čim prej posvetovati  s svojim zdravnikom. Za rakom dojk pogosteje zbolijo ženske:

  • ki so dobile prvo menstruacijo zelo mlade,
  • ki niso nikoli rodile ali so prvič rodile po 35. letu starosti.

Zelo pomembno je samopregledovanje dojk­


­Zelo pomembno je samopregledovanje dojk. Ženske po 20. letu starosti, ki so v rodni dobi, naj si pregledujejo dojke enkrat mesečno, najbolje po menstruaciji. Ženske v meni naj si pregledujejo dojke enkrat mesečno, vedno na isti dan v mesecu. Ženske, starejše od 50 let, naj bi opravile mamografijo (rentgensko slikanje dojk) vsaki dve leti, saj je ta metoda najzanesljivejša za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojki. Pred 50. letom starosti naj opravijo mamografijo vse ženske, ki so bolj ogrožene: ženske, ki so že bile zdravljene zaradi raka dojk, ženske, katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena zaradi raka dojk, vse tiste ženske, ki so rodile po 30. letu starosti, ter tiste ženske, ki jim preiskavo svetuje zdravnik na podlagi sumljivih sprememb v dojki.

1 komentar

  1. Ja,ja babike pridno se pregledujte…tudi jaz sem se in zacutila bulico.Sledila je operacija,kemoterapije,obsevanja…..Ampak sem tukaj,se nedam 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj