Študijo, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji PLOS ONE, so opravili Karel Kleisner in kolegi iz Charles University na Češkem. Raziskovalci so želeli odgovoriti na vprašanje: Kaj je tisto, kar nam na obrazu posameznika sporoča, da je oseba vredna zaupanja?

Udeleženci v študiji so morali na podlagi barve oči in oblik obraza žensk in moških oceniti, kako močno so te osebe vredne zaupanja. Velik delež udeležencev je rjave oči, ne glede na spol, ocenilo za bolj zaupljive kot modre oči. Še bolj pa so izstopali moški z ovalnimi, širšimi oblikami obraza, večjimi usti in bradami. Oblika obraza pri ženskah ni imela veliko vpliva na presojo o zaupljivosti.

Kateremu bi bolj zaupali? Kleisner domneva, da dajejo moški z rjavimi očmi in z večjimi ustnicami, ki so v kotičkih rahlo obrnjene navzgor, občutek, da se bodo ravno v tem trenutku pričeli smejati, vesel obraz pa po navadi spodbudi zaupanje.

Z namenom ugotoviti, katera obrazna značilnost je pri presoji pomembnejša, so raziskovalci opravili še tretji test: udeležencem so predstavili fotografije, na katerih so imele osebe enake oblike obraza, le drugo barvo oči. Ugotovili so, da so v tem primeru obe barvi oči šteli za enako zanesljivi. Študija je tako prišla do ugotovitev, da pri odločanju med rjavimi in modrimi očmi, kjer se je večina ljudi odločila za rjave, ne igra glavno vlogo barva oči, ampak obrazne poteze, ki so povezane z rjavimi očmi.

Pogledu v kakšne oči pa vi najbolj zaupate?

5 KOMENTARJI

  1. Zame velja ravno obratno, modre oči mi veliko bolj iskrene delujejo. Predvidevam, da zato, ker so vse poteze šarenice bolj opazne.

  2. Meni se rjave oči zdijo predvsem toplejše, bolj prijazne, Modra je pač hladna barva, če je še pogled bolj srep, te pa sploh prebode. Se mi pa zdi mimika obraza ključnega pomena.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj