… s tem ne strinjajo. Torej, če imate zeleno barvo oči ste lahko srečni, saj so jo izbrali za najbolj privlačno. Razlog verjetno leži v tem, da je zelena barva oči zelo redka. Zanesljive statistike sicer ni, vendar nekateri viri pravijo, da jo ima le okoli 2 % ljudi na tem svetu.

Kako nastane zelena barva oči?

Razlike v barvi oči so posledice različnih količin melanina znotraj celic v šarenici, ki se imenujejo melanociti. Te celice pridobijo gensko določeno količino melanina že v zgodnjem otroštvu, količina pa običajno ostane enaka skozi celotno življenje. Oseba z manj melanina v melanocitih šarenice bo imela svetlejšo barvo oči, torej modro ali zeleno, kot oseba z višjo koncentracijo melanina, ki bo najverjetneje imela rjave oči.

Obstaja še en dejavnik, ki vpliva na različne odtenke zelenih in modrih oči. Pojav imenujemo Rayleighovo razprševanje, ki ustvari različne odsevne barve svetlobe, odvisno od fizične strukture šarenice in količine ter gostote melanine znotraj melanocitov. Ta pojav vpliva tudi na turkizno modro barvo neba, kadar ni oblakov.

PREBERITE TUDI: Ličenje oči: 3D efekt

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj