Med drugim pomanjkanje povzroča slab spomin, depresijo, anksioznost, utrujenost, težave s koncentracijo, razdražljivost, povišan krvni tlak ter nevarnosti za nastanek bolezni srca. In po drugi strani dovolj spanca krepi imunski sistem, izboljšuje počutje , spomin in zbranost, dviguje spolno slo in plodnost in še kaj. Kako grozno je lahko, ko ne moremo zaspati ali se zbujamo ponoči, mnogi dobro vedo – hkrati pa so uspavalne tablete najslabša rešitev, saj spanec v tem primeru ni kakovosten in še odvisnost povzročajo.

Med drugim so raziskave pokazale, da imajo tisti, ki redno spijo 6 ur ali manj, kar za 23 % povišano nevarnost za nastanek koronarne srčne bolezni; 79 % večjo nevarnost za bolezni srca ter podvojeno možnost za povišan krvni tlak.

Zato poleg tega, da poskrbite za higieno spanca (hodite spat od isti uri, ki ni (dosti) kasneje od 22h; najmanj 1 uro pred spanjem izklopite vse mobilne naprave in TV; ne telovadite intenzivno po 20. uri; ne jeste obilnih večerij, sploh ne po 19. uri), predlagamo, da preizkusite še spodnji recept za naravni uspavalni čaj, ki je povrhu vsega še nadvse okusen!

Sestavine

  • 1 banana (obvezno ekološko pridelano)
  • četrt žličke cimeta
  • 1 skodelico vode (2 do 3 dl)

Priprava

Najprej zavrite vodo, nato neolupljeni banani odrežite oba konca, jo narežite na kolobarje ter jo dajte v vrelo vodo.

Pustite stati 10 minut, nato precedite skozi cedilo, da dobite 'bananino vodo'. Dodajte cimet in napitek je nared!

Priporočamo, da napitek popijete kako uro pred spanjem.

Nasvet: Če vam okus ni dovolj sladek, nikar ne dodajajte sladkorja, temveč stevio ali čisto malo medu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj