Naj zadiši po morju tudi v vaši kuhinji.

Pri nakupu školjk bodite pozorni, da dišijo po oceanu in ne po ribah. Ne kupujte tistih, ki so razpokane ali odprte, saj verjetno umirajo, ali so že mrtve. Dagnje poskusite takoj skuhati, če pa morate počakati, jih položite v skledo in pokrijte z vlažno brisačo, da bodo lahko dihale.

Sestavine

  • 2 kilograma školjk, očiščenih pod tekočo vodo
  • 1/2 skodelice suhega belega vina
  • 2 žlici masla
  • 1/4 skodelice mlete šalotke
  • 1 žlica mletega česna
  • 2 žlički moke (neobvezno, izpustite za brezglutensko različico)
  • 1/4 skodelice mletega peteršilja

Postopek

Očistite in pripravite školjke: Dagnje dajte v posodo s slano vodo (1 žlica soli na četrt vode) za 10-15 minut. Vrzite vse, ki so na široko odprte ali se nočejo zapreti, saj so verjetno mrtve. Če pogledate čez zaprte školjke, poglejte, ali imajo še vedno kakšno brado (dolge dlakave kratke niti, ki pomagajo sidrati školjko na površje), in jih povlecite ven, počasi in močno vlecite proti tečaju lupine.

Na dno velikega lonca (vsaj 4-litre) dajte 1/2 skodelice suhega belega vina. Dagnje dodajte v lonec. Pokrijete in zavrete, nato pa ogenj zmanjšate na najnižjo stopnjo. Ko se školjke kuhajo, bodo v lonec spustile vodo z visoko aromo.

Kuhajte, dokler se lupine ne odprejo, školjke pa so ravnoprav kuhane in mehke, 5 do 7 minut. Pazite, da se ne razkuhajo, sicer bodo školjke gumijaste in trde.

Ko so školjke kuhane, jih previdno odstranite iz posode v posodo, eno za drugo s pomočjo klešč, vključno s tistimi, ki so se odlomile iz lupin. Ne zavrzite tekočine v loncu!

Voda v loncu naj se za minuto usede. Vsak košček se bo usedel na dno. Nežno izlijte vodo za kuhanje v merilno skodelico, pri čemer pesek v loncu pozneje zavrzite.

V srednje veliki ponvi stopite maslo. Dodajte šalotko in kuhajte nekaj minut, da postane prosojna. Dodajte česen in kuhajte še minuto. Če želite, da je vaša omaka nekoliko gosta, dodajte v posodo žličko ali dve moke in premešajte, da se poveže. (V nasprotnem primeru preskočite moko.)

Počasi v ponev dodajte približno skodelico vode v kateri ste kuhali klapavice in mešajte, da dobite gladko omako. V omako dodajte mlet peteršilj. Dagnje postavite v posode za serviranje. Vsako skledo školjk prelijte z nekaj omake. Postrezite takoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj