Se vprašate, zakaj bi sami doma delali sladoled? Eden izmed razlogov je vsekakor ta, da v kupljenih sladoledih najdete sestavine, ki jih je že težko izgovoriti, kaj šele, da bi vedeli, kaj sploh so. Imate veliko več nadzora nad sestavinami, okusom in svojim telesom, zaradi česar je ta sladoled bolj zdrav kot kupljen v trgovini!

Sestavine

  • 600 g svežih malin (ali zamrznjenih in odmrznjenih)
  • 1 žlica stevie
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 jajce, plus 2 rumenjaka
  • 1 žlička limoninega soka
  • 120 g stevie (odvisno od sladkosti malin)
  • ⅛ žličke soli

Postopek

Maline damo v lonec, kuhamo in premešamo, da nastane pire. Precedimo jih skozi fino cedilo, postavljeno nad skledo. Odmerimo 260 g pireja in odstavimo. 2 žlici stevie presejemo v preostali pire – približno 100 g – in prelijemo v vrč. Do serviranja hranimo v hladilniku.

Smetano položimo v posodo električnega mešalnika. Stepamo, dokler ne nastanejo mehki vrhovi. Do uporabe hranimo v hladilniku.

Srednji lonec, na katerega se vaša posoda električnega mešalnika tesno prilega, napolnimo s toliko vode, da se dvigne za nekaj centimetrov, ne da bi se dotaknila dna posode. Vodo zavremo, nato jo zmanjšamo do rahlega vretja.

Medtem v posodi električnega mešalnika stepemo jajce, rumenjake, limonin sok, stevio in sol. Posodo postavimo nad vrelo vodo in mešanico neprekinjeno z ročno metlico stepamo približno 5 minut, dokler se sladkor ne raztopi in je zmes zelo topla. Posodo prestavimo nazaj v električni mešalnik in stepamo na srednji moči, dokler se zmes ne zgosti in ohladi: zgostila se bo precej hitro, vendar traja približno 10 minut ali več, da se ohladi.

Dodamo 260 g pireja in mešamo na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo. Stepeno smetano vzamemo iz hladilnika in jo primešamo, da se združi s pirejem in jajčno zmesjo.

Mešanico stresemo v veliko posodo za zamrzovanje, pokrijemo vrh s prozorno folijo in zamrznimo za vsaj 12 ur. Deset minut pred serviranjem sladoled vzamemo iz zamrzovalnika, da je dovolj mehak za zajemanje. Razdelimo v 6 skledic in na vsako porcijo pokapljamo sladkani malinov sok.

PREBERITE TUDI: Recept: Malinina pita

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj