Sestavine

  • 150 g izkoščičenih datljev
  • 80 g celih kakavovih zrn
  • 180 g celih lešnikov
  • 1 zvrhana žlica kakava v prahu

Priprava

Datlje razpolovimo in jih namočimo v vročo vodo, ter jih na blagi temperaturi kuhamo 10 minut, toliko, da se prepojijo z vodo. Vodo odlijemo, zato da se datlji ohlajajo. Lahko jo spijemo. Datlje ohlajamo na sobni temperaturi.

Medtem v pečici na kratko in z vmesnim stresanjem pekača popražimo lešnike in kakavova zrna. 180° Celzija, 5 minut, nato jih premešamo, pečemo naprej, vendar smo ves čas zraven in vsako minuto pogledamo v pečico. Lešnikom mora popokati lupina, prav tako mora postati temnejša. Da so lešniki dovolj pečeni vidimo takrat, ko svetla notranjost lešnika porumeni, kot kaže fotografija. Vzamemo iz pečice in ko so še vroči, lešnike olupimo med prsti. Lupina se mora zlahka odluščiti, če ne, pomeni, da še niso dovolj pečeni. Tega postopka ne delamo samo zato, da bi lešnike olupili, temveč predvsem zaradi okusa. Pečeni lešniki so bolj aromatični. Olupimo tudi kakavova zrna, na način da vsakega posebej s prsti obeh rok zavijemo, roki gresta vsaka v drugo smer.

Ko lešniki in kakav več niso vroči, jih lahko zmeljemo v multipraktiku. Kot kaže fotografija, jih ne zmeljemo na drobno, ampak naj ostanejo v majhnih koščkih.

Stresemo jih iz aparata in v njem zmeljemo datlje. Vrstni red je pomemben; najprej suhe sestavine, nato mokre. Datlje pa sesekljamo čim bolj na drobno. Nanje presejemo kakav v prahu in premešamo.

Obe masi zmešamo, vendar tretjino lešnikove mase pustimo za konec, ko bomo kroglice v njej povaljali. Masa mora biti precej trda, še nekoliko bolj pa postane, ko ji odmerimo 2 uri časa v hladilniku. Nato z žlico odmerjamo količine, ki jih gnetemo v kroglice ter jih sproti povaljamo v lešnikih in kakavu. Postavimo jih na hladno.

 

Dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj