Ali ste vedeli, da povprečen Evropejec na leto zapravi 600 € za oblačila in 150€ za čevlje? Da v povprečju Zemljani zapravimo skoraj 1,3 milijona € na sekundo? Naše nakupovalne navade gredo v nebo! V zadnjih 40-tih letih se je količina ladijskega transporta povečala za kar 250%.

In kaj imajo ob tem skupnega nakupovanje, fotografija in ekologija? Na videz nezdružljivo, a vendarle marsikaj. Vsi ti podatki so vzpodbudili priznano fotografinjo Urško Košir iz Studia Železna, da je ob dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, skupaj s partnerji Inštituta za zdravje in okolje in Turizmom Ljubljana, otvorila fotografsko razstavo Gaja – ena sama, na Krakovskem nasipu v Ljubljani.

Razstava upodablja problematiko aktualnega življenjskega sloga, kot so brezglavo potrošništvo, uničevanje krajine ter podnebne spremembe, ki se na različne načine kažejo na kakovosti našega življenja in vplivajo na naše zdravje. Naslov razstave je izpeljan iz reka “Mama je ena sama.”

Za projekt je avtorico navdihnila pokojna stara mama Marija, ki jo je preko življenja na kmetiji vzgajala in izobraževala o pomenu in odnosu do narave, na dan otvoritve projekta pa bi praznovala okroglih 95 let. Tudi naša Zemlja oziroma mama Gaja je ena sama, kar je fotografinji služilo kot inspiracija pri zasnovi projekta: “Gaja je ena sama in si nikakor ne zasluži takšnega nehvaležnega ravnanja s svojimi viri. Ukrepati moramo sedaj, vsi skupaj, vključno s politiko in še posebej korporacijami, preden bo prepozno. Žal je trenutno pri sprejemanju “zelenih” odločitev še vedno na prvem mestu koristoljubje. Če se navežem na znan indijanski pregovor: Ko bomo posekali zadnje drevo, ujeli zadnjo ribo in zastrupili zadnjo kapljo vode, bomo spoznali, da se od denarja ne da živeti. In potem nam res ostane samo še pobeg na Mars,” poudarja fotografinja, ki v svoje projekte rada vključi lepoto in moč žensk.

“Dolgoletne izkušnje dela z ženskami so mi dale vedeti, da vsaka ženska v sebi nosi mnogo več moči, kot jo je sama morda pripravljena izraziti, lahko pa to stori s pomočjo fotografije, kjer je njena pojava ojačana z zgodbo, ki stoji za tem. Ženske na mojih fotografijah prenašajo močna sporočila, najsi gre za osebne zgodbe ali družbeno-umetniške kot je trenutna razstava. Z besedo in sliko želim spodbuditi spoznanje vsakega posameznika, da gre za zelo aktualno tematiko, v kateri smo vsi del težave. Dobra novica pa je, da smo hkrati lahko tudi del rešitve! Razstava zato za vsako od vključenih problematik predstavlja tudi rešitev oziroma dobro prakso, ki jo lahko zasledimo v Sloveniji,” dodaja avtorica.

Vedno zgodnejši datum dneva ekološkega dolga kaže na dejstvo, da s svojim planetom ne ravnamo tako, kot bi morali, zato so nujno potrebne spremembe. Da bi to dosegli, se moramo zavedati predvsem vpliva svojih dejanj in ker smo ljudje vizualna bitja, se posledic svojega ravnanja pogosto začnemo zavedati šele, ko smo z njimi soočeni. Vabljeni torej vsi, da se soočimo in pri sebi pogledamo ter s kalkulatorjem ekološkega odtisa dejansko izračunamo, kako potrošni prebivalci smo. Presenečeni bomo!

Kalkulator ekološkega odtisa ali koliko Zemelj potrebuješ za svoje bivanje?

Vabljeni k sodelovanju na natečaju!

Moja Gaja: Natečaj poteka od 15. 5. 2022 do vključno 9. 6. 2022.

Ali ste vedeli, da Zemljani globalno v povprečju v enem dnevu porabimo več kot 100 milijonov plastenk? Da povprečen Evropejec na leto zapravi 600 € za oblačila in 150 € za čevlje? Da se je v zadnjih 40 letih količina ladijskega transporta povečala za kar 250 %? Kam nas pelje brezglavo potrošništvo? In kam uničevanje krajine v imenu ekonomskega napredka? Kaj se dogaja s planetom? Kaj so možne rešitve?

Soodvisnost človeka od narave je, kljub tehnologiji ter vsemu ekonomskemu in znanstvenem napredku, še vedno bistveni element človekovega (so)obstoja. Voda, ki jo pijemo, zrak, ki ga dihamo, vse to je darilo naše Gaje. Se zavedamo njene pomembnosti? Cenimo njeno unikatnost? Zakaj jo tako brutalno zasipamo z odpadki in dušimo, mažemo z izpusti? Brez mame ni otrok in brez Gaje ni človeka. Mama je ena sama. Gaja je ena sama!

Vsak od nas je lahko del rešitve. Z majhnimi vsakodnevnimi dejanji lahko naredimo velike korake. Spodbudi k prvemu in naslednjim korakom je namenjen tudi natečaj “Moja Gaja”. Vsak lahko naredi eno dobro delo, seštevek dejanj in ljudi pa je tisti, ki šteje. Navdihnite sebe in druge, da vsi skupaj naredimo nekaj dobrega za okolje.

Natečaj poteka od 15. 5. 2022 do vključno 9. 6. 2022. Organizatorja nagradne igre sta Studio Železna ter Inštitut za zdravje in okolje (v nadaljevanju organizator nagradne igre).

Kratka predstavitev natečaja

Vsak od nas lahko pomaga mami Gaji. Z majhnimi vsakodnevnimi dejanji lahko naredimo velike korake – tudi skozi natečaj “Moja Gaja”. Vse, kar je potrebno storiti, je narediti eno dobro delo za okolje – šteje vse, od pobiranja smeti do ugašanja luči v prazni sobi in podobne vsakdanje male rešitve – ga ovekovečiti in objaviti na socialnih omrežjih, skupaj z oznako #mojagaja

Prijave so odprte do vključno 9. junija 2022!

Nagrade so slastne in privlačne:

  • košarica ekoloških dobrot s kmetije Eko Zelnik
  • ekološko maslo Zlati Ghee
  • razvijanje fotografije po izboru nagrajenca na format 30 x 40 cm
  • najem Studia Železna za 1 h

Toda pohitite, časa imate samo do vključno 9. junija 2022!

Urnik

  • Začetek prijav: 13. 5. 2022
  • Pošiljanje fotografij in opisov: do vključno 9. 6. 2022
  • Razglasitev finalistov, objava in začetek glasovanja: 13. 6. 2022
  • Razglasitev nagrajencev: 20. 6. 2022
  • Prevzem nagrade v Studio Železna: do 15. 7. 2022
  • Več info in komplet pravila tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj