… največkrat uporablja za okrasitev jedi, je zelo aromatično in ima značilen okus.
Najprej so ga uporabljali kot zdravilno rastlino, šele kasneje si je utrl pot v kulinariki. Je v glavnem del ameriške, italijanske in bližnjevzhodne kuhinje in se uporablja v juhah, omakah, v smutijih …

Če še niste vedeli, ima tudi nekaj zelo zanimivih koristi za zdravje. Pomaknite se navzdol in ugotovite, kako vam lahko to čudežno zelišče pomaga pri zdravem življenju.

Vsebnost hranil v peteršilju

Peteršilj je vir vitamina K, ki je potreben za zdrave kosti, je vitamin, topen v maščobah, ki pomaga pri strjevanju krvi in ​​uravnavanju ravni kalcija v krvi. Peteršilj je dober vir vitamina C, vsebuje več vitamina C kot pomaranče. Vsebuje tudi antioksidante, ki so potrebni v vaši vsakodnevni prehrani. Ima veliko železa, dvakrat več kot špinača. Kot vsi veste, je listnata zelenjava najboljši vir železa, zato bo vaš dnevni odmerek železa izpolnjen, če vključite peteršilj v svojo prehrano. Pomaga tudi pri izboljšanju števila rdečih krvnih celic in s tem zvišuje raven hemoglobina ter preprečuje anemijo.
Peteršilj je bogat z vitaminom A, ki je bistvenega pomena za krepitev imunosti in izboljšanje vida. Prav tako je bogat z drugimi minerali, kot so folna kislina, baker, kalcij, magnezij.

Koristi za zdravje

Izboljša krvni sladkor in ščiti ledvice

Vsebuje posebno vrsto antioksidanta, ki pomaga zmanjšati raven sladkorja v krvi in ​​izboljša delovanje trebušne slinavke. Vsebuje tudi protivnetne lastnosti skupaj z nekaterimi vrstami antioksidantov, kot so flavonoidi in karotenoidi. Pomaga pri zniževanju visokega krvnega tlaka in tako zagotavlja dobro zdravje ledvic.

Izboljša zdravje kosti

Peteršilj je kot najboljši vir vitamina K zelo priporočljiv za tiste, ki imajo stalne težave z zdravjem kosti. Pomaga pri ohranjanju gostote kosti in dobro deluje z drugimi hranili, kot so magnezij, vitamin D, kalcij, za izboljšanje splošnega zdravja kosti.

Ohranja vaše srce zdravo

Peteršilj je bogat z železom in izboljšuje število eritrocitov, kar je bistveno za dobro zdravje srca. Vsebuje karotenoid, ki zmanjšuje tveganja, kot so kronična vnetja in visok krvni tlak. Prav tako spodbuja proizvodnjo dobrega holesterola in se bori proti slabemu holesterolu.

Dober za prebavo

Vsebuje veliko mineralov in vitaminov, ki pomagajo pri prebavi in ​​se borijo z bakterijami ter tako preprečujejo morebitne težave s prebavili. Znano je tudi, da to zelišče zmanjšuje slab zadah in se uporablja kot osvežilec ust.

PREBERITE TUDI: Recept: Krompirjevi polpeti iz tune in graha

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj